Κυριακή (16/10): 59 θετικά rapid tests στην Καρδίτσα
16 October 2022
Σε Καροπλέσι και Ραχούλα για την εκτέλεση έργων της ΣΑΤΑ ο Δήμαρχος Β. Τσιάκος
17 October 2022

Ξεκίνησε να υλοποιείται η δράση «Παίζουμε με τη διατροφή» από το Σύλλογο Τριτέκνων Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο)

Η ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών για θέματα υγιεινής διατροφής είναι ο στόχος της δράσης «Παίζουμε με τη διατροφή» που ξεκίνησε να υλοποιεί ο Σύλλογος Τριτέκνων Καρδίτσας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Ο Σύλλογος Τριτέκνων N. Καρδίτσας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε  το απόγευμα της Κυριακής (16/10) στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ενημέρωσε τα μέλη του για το τι περιλαμβάνει και πως θα υλοποιηθεί η δράση, συνδυάζοντας την εκδήλωση και με  παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Μάκη Χάρμπα δωρεάν για τα παιδιά, που την απόλαυσαν, ενώ στους μαθητές και μαθήτριες τάξεων του Δημοτικού διανεμήθηκε και σχολικό υλικό.

Ενημέρωση για τη δράση «Παίζουμε με τη Διατροφή»

.Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Καπράνας, η δράση «Παίζουμε με τη διατροφή» που προτάθηκε από το Σύλλογο και εντάχθηκε το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» ως μια από τις 30 που θα χρηματοδοτήσει για την περίοδο 2022-23,  στοχεύει να συμβάλει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών καθώς η χώρα μας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία.

Στο πλαίσιο της δράσης, όπως είπε ο κ. Καπράνας, θα  διενεργηθούν ομαδικές συνεδρίες ψυχολόγου και διατροφολόγου με γονείς, οι οποίοι θα ανακαλύπτουν βασικές “συμπεριφορικές διατροφικές παγίδες” στις οποίες ασυνείδητα μπορεί να υποπίπτουν και θα καταγράφεται μέσω ερωτηματολογίων η “απόστασή” τους από την υγιεινή/μεσογειακή διατροφή. Επίσης ομαδικές συνεδρίες με παιδιά, τα οποία θα είναι χωρισμένα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί παιδαγωγοί, διατροφολόγοι και ιατροί, όπου μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και μέσω της εφαρμογής “smart techniques” θα ωθούν τα παιδιά στη διαδικασία ν΄ ανιχνεύουν τις κατάλληλες υγιεινές τροφές.

.Πρόκειται να οργανωθούν επίσης βιωματικά εργαστήρια για την ανταλλαγή απόψεων/ιδεών και την αποτύπωση των αιτιών που οδηγούν στις ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες παιδιών και γονέων, οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά και μέτρηση δείκτη μάζας σώματος σε γονείς και παιδιά, αλλά και μικτά εργαστήρια μαγειρικής, όπου οι γονείς με τα παιδιά θα συμμετέχουν με την καθοδήγηση έμπειρου μάγειρα στην παρασκευή υγιεινών προϊόντων

Τέλος θα γίνουν και επιτόπιες παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις με συλλόγους γονέων – κηδεμόνων ώστε να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων του Σχεδίου.

Ο κ. Καπράνας κάλεσε τους γονείς μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση της δράσης για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

.Το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» που χρηματοδοτεί τη δράση του Συλλόγου Τριτέκνων είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Costas M. Lemos Foundation και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ. Τον νέο κύκλο του προγράμματος που χρηματοδοτεί 30 δράσεις φορέων πανελλαδικά συντονίζει το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχοι του προγράμματος είναι, αφενός, η στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο και, αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κατά προτεραιότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Οι 30 δράσεις –μεταξύ των οποίων και αυτή του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας – που έχουν επιλεγεί από σύνολο 217 αιτήσεων θα χρηματοδοτηθούν με ποσό έως €5.000 η καθεμία και θα υλοποιηθούν από 45 οργανώσεις και λοιπούς φορείς, εκ των οποίων 15 συμμετέχουν στις δράσεις ως συνεργαζόμενοι φορείς.

.Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 6 μήνες και εμπίπτουν σε μία από τις εξής θεματικές ενότητες: «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία», «Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας», «Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων», «Υποστήριξη Δράσεων για το Παιδί»: α. «Παιδί και περιβάλλον», β. «Παιδί και υγεία», και «Υποστήριξη Δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος»: α. «Προστασία υδάτινων και παράκτιων οικοσυστημάτων», β. «Προστασία δασικών και άλλων χερσαίων οικοσυστημάτων».

Παράλληλα, οι επιλεγείσες οργανώσεις, θα συμμετέχουν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του Social Dynamo, μίας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που στοχεύει στην ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων της Κοινωνίας των Πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: