Το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα με αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει τη μη συστημική τράπεζα στα χέρια ιδιώτη μετόχου, της Thrivest συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη.
Όσον αφορά στα κεφάλαια που θα συνεισφέρουν οι επιμέρους μέτοχοι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο ΕΦΚΑ θα καταβάλουν εκ μέρους του Δημοσίου 475,1 εκατ. και 47,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ και ο ιδιώτης μέτοχος έως και 200 εκατ. ευρώ.
Η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αύξηση θα διαμορφωθεί ως εξής: πλειοψηφικός μέτοχος θα αναδειχθεί η Thrivest με ποσοστό από 50% συν μία μετοχή έως και 58,5% και το Δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του σε 35% περίπου από 72,5% που είναι σήμερα.
Με τους πόρους που θα αντλήσει η τράπεζα θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως η εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω της κάλυψης της ζημιάς που έχει προκύψει από την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», και δευτερευόντως η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της Attica Bank στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Στο πλαίσιο αυτό, η διοικητική ομάδα της τράπεζας θα κληθεί να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο τεχνολογικής αναβάθμισης και του προσωπικού της μέσω της προσέλκυσης ταλέντων και της εκπόνησης προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τα επόμενα έτη.
Σε δεύτερο χρόνο, δεν αποκλείεται να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας νέοι ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. «Από τη μέρα που δημοσιεύτηκε η συμφωνία Thrivest – ΤΧΣ και κατάλαβε η επενδυτική κοινότητα την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα funds που ενδιαφέρονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα» δήλωσε εκ μέρους της Thrivest, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, από το βήμα του Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα εισόδου έτερων επενδυτών στην επικείμενη ΑΜΚ καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απομείωση του ποσοστού του ιδιώτη μετόχου, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί καθώς έχει ήδη «κλειδώσει» με βάση της Συμφωνία Μετόχων, όπως υπογραμμίζουν πηγές του μετόχου.
Τα βήματα της ΑΜΚ
Πρώτο βήμα μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου είναι να κοπεί το δικαίωμα στην αύξηση, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης θα ξεκινήσει η περίοδος κάλυψης για τα warrants και στη συνέχεια, η απόφαση για τη διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση στο ΧΑ της τελικής κάλυψης της ΑΜΚ και των warrants και της ημερομηνίας έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ενώ το τελευταίο βήμα θα αφορά στη μεταβίβαση των warrants από το ΤΧΣ στη Thrivest και στην πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων από την Attica Bank.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτή θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants). Θα πρέπει, ωστόσο, να έχει προηγηθεί η μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας μέσω reverse split των παλαιών μετοχών. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαδικασίες, στόχος είναι η συνολική διαδικασία της ΑΜΚ να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.