Ανακατασκευάζονται τα γήπεδα Αγιάς και Μελιβοίας
4 September 2020
Amber Alert: Εξαφάνιση 14χρονης στην Ξάνθη
4 September 2020

Ξεκινά η ανάπλαση του κέντρου της Καρδίτσας

Ο Δήμος Καρδίτσας δρομολογεί την έναρξη των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και του πεζόδρομου Τερτίπη στην πόλη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος ξεκινάει διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων, καταστημάτων εστίασης και αναψυχής και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καθοριστεί από κοινού, μάλλον στα μέσα του Φθινοπώρου, η περίοδος εκτέλεσης των εργασιών στο κέντρο της Καρδίτσας.

Αυτό διότι κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, η κεντρική πλατεία και ο πεζόδρομος αναγκαστικά θα αποκλειστούν σε πολλά σημεία για περίπου έναν μήνα, γεγονός που θα έχει επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς και στην κίνηση πολιτών και οχημάτων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΑΚΟΥ

Για το μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο προϋπολογισμού 750.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ο κ. Τσιάκος δήλωσε στο KarditsaLive.Net τα εξής: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας καθώς και του κεντρικού πεζοδρόμου είναι έργο το οποίο θα ξεκινήσει προσεχώς. Με την ολοκλήρωση του θα αλλάξουμε σημαντικά το κέντρο της πόλης μας. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σε τμήματα της κεντρικής πλατείας. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου καθώς κατασκευάστηκε στις αρχές του 2000 από τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Τέγο. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν φθορές και προβλήματα μετά την πάροδο τόσων ετών.

Μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης με συνεχείς παρεμβάσεις της Τεχνικής υπηρεσίας επιχειρούμε μικροεπιδιορθώσεις ώστε να συντηρούμε την πλατεία. Η οριστική ωστόσο αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα έρθει με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης την οποία υπολογίζουμε προς το τέλος του έτους. Είναι βέβαιο ότι με τα έργα που ωριμάζουμε και προχωρούμε, σύντομα θα έχουμε βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του Δήμου μας».

Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της μελέτης του έργου που εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας (αριθμός μελέτης: 23/2017) με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ). Ειδικότερα:

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το έργο αφορά ολοκληρωμένη αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της Πλατείας Ελευθερίας της Καρδίτσας και του Κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας Δ. Τερτίπη. Άξονες της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κέντρου της πόλης, η ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του δημοσίου χώρου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στόχος της παρέμβασης είναι να δοθούν λύσεις σε λειτουργικά και κατασκευαστικά προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και ταυτόχρονα να αναδειχθεί το κέντρο της πόλης.

Οι παρεμβάσεις είναι ήπιου χαρακτήρα και δεν αλλοιώνουν τη λειτουργία και το χαρακτήρα των κοινοχρήστων χώρων από πλευράς χρήσεων και κινήσεων. Συνοπτικά η μελέτη περιλαμβάνει αλλαγή στην επένδυση του δαπέδου, ενίσχυση των φυτεύσεων και των χώρων πρασίνου, αλλαγή φωτιστικών και αστικού εξοπλισμού, τοποθέτηση δεξαμενής νερού καθώς και τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στην αντικατάσταση της πλακόστρωσης της πλατείας και του πεζοδρόμου χωρίς την αποξήλωση της βάσης έδρασης τους, τη νέα οριοθέτηση (διεύρυνση) των παρτεριών με χυτά κράσπεδα, τη φύτευση νέων δέντρων, θάμνων και αναρριχώμενων φυτών, την κατασκευή κτιστών πεζουλιών (καθισμάτων) και την τοποθέτηση σκιάστρων σημειακά, την κατασκευή δεξαμενής νερού για τη δημιουργία δροσισμού, την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ιστών στην ίδια θέση με φωτιστικά τεχνολογίας LED, την αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, ζαρντινιέρες, δοχεία απορριμμάτων) και την τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών.

Στην μελέτη περιλαμβάνεται ακόμη τοποθέτηση χαμηλών κολονακίων για την απομόνωση της πλατείας και του πεζοδρόμου από τη διέλευση οχημάτων στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Πλαστήρα, Λ. Σακελλαρίου και Υψηλάντου.

Η περιοχή παρέμβασης χωρίζεται νοητά σε τέσσερα τμήματα, ανάλογα με τις φάσεις και τα στάδια κατασκευής.

Το τμήμα Α είναι ο νοητός πεζόδρομος της Πλατείας Ελευθερίας και είναι έκτασης 1.546 τ.μ.. Το τμήμα Β είναι ο χώρος του πλατώματος και οι περιμετρικές στοές της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 3.520 τ.μ. Το τμήμα Γ είναι ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων στην Βόρεια πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 741 τ.μ..

Τέλος ο πεζόδρομος που συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας με την Πλατεία Πλαστήρα είναι έκτασης 2.457 τ.μ. Συνολικά η παρέμβαση που αφορά την μελέτη είναι εμβαδού 8.264 τ.μ. περίπου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: