Ρωσία: Καμία ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό στο Νταγκεστάν – Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών
24 June 2024
Η ΑΕΚ απόκτησε τον Κάλενς
24 June 2024

Ξεκινά το βράδυ της Δευτέρας (24/6) στην Καρδίτσα η 56η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού "Καραϊσκάκεια"

Ανοίγει αυλαία, σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουνίου, και ώρα 21:00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η 56η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, έως 30 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού ετοιμάζεται να σηκώσει και πάλι αυλαία, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη συμφιλίωση των λαών.

.Καλεσμένες χώρες είναι: η Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»), το Αϊντάχο των ΗΠΑ (συγκρότημα «Idaho Rocky Mountain Express») και το Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture».

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν: ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ασκληπιός», το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Αγίου Αθανασίου «Χοραγωγία» Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Αγίων Σαράντα «Ρόδον το Αμάραντον», ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών Νάξου, ο Όμιλος Πόντιων Χορευτών Καβάλας και ο Σύλλογος έρευνας και διάδοσης της κρητικής παράδοσης «Ιδαία γη».

.Το δικό τους χρώμα θα δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Μακεδονία και Θράκη μέχρι ηπειρώτικα και νησιώτικα.

Τριάντα εννέα συνολικά χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 1.000 χορευτές θα εμφανιστούν στη σκηνή των Καραϊσκακείων, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε Καρδιτσιώτη να λάβει μέρος ενεργά στο ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός.
Επί μια εβδομάδα, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος, μέσα από έναν κορυφαίο και πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00
>Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί
Μικτή Χορωδία Καρδίτσας “Parenthesis”
Υπό την Αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας
H αποτύπωση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα στη χορωδιακή σύνθεση και η εξέλιξη του στις νέες μορφές έκφρασης.
Διεύθυνση: Ελένη Πρίτσα, Μιχάλης Ζαχαρτζής
Πιάνο: Γιώτα Καραγιάννη, Πέγκυ Κωτούζα
Ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων: η ηθοποιός Βασιλική Μακρή
Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας
>Σύντομη εμφάνιση ξένων χορευτικών (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία)
> Βραδιά Φιλίας
Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παύλος Βησσαρίου
Επιμέλεια Σκηνικών: Θέατρο Όψεις

Μικτή Χορωδία Καρδίτσας “Parenthesis”

.Η “Μικτή χορωδία Καρδίτσας: “Parenthesis” * ξεκίνησε τις δράσεις της τον Φεβρουάριο του 2023 και τελεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Πρόκειται για μια συνεργατική ομάδα, που έχει ως στόχο να ενώσει ανθρώπους με ενδιαφέρον για τη χορωδιακή μουσική από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Στόχος είναι να πραγματοποιεί εκδηλώσεις δίνοντας ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό στίγμα συνεργατισμού μέσα και έξω από τα όρια της πόλης σε μία διάθεση εξωστρέφειας και αλληλεπίδρασης με άλλα μουσικά σωματεία και μουσικούς συλλόγους. Αποτελείται από περίπου πενήντα πέντε μέλη, χορωδούς τόσο καθηγητές μουσικής, όσο και επιστήμονες, ή και επαγγελματίες της πόλης που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι. Έως τώρα έχει πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις στην Καρδίτσα αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς και στα Χορωδιακά Φεστιβάλ Νάουσας και Κατερίνης.

Τη χορωδία διευθύνουν η Ελένη Πρίτσα και ο Μιχάλης Ζαχαρτζής, στο πιάνο συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώτα Καραγιάννη και Πέγκυ Κωτούζα.

Η ονομασία «Parenthesis» προέκυψε από το σύμβολο της παρένθεσης όπως αποτυπώνεται στους στίχους του ποιητή – μουσικού Χρήστου Διαμαντή. Το σύμβολο της παρένθεσης που δίνει βήμα στη σκέψη, στην ερμηνεία, στο συναίσθημα, στην άποψη. Η παρένθεση είναι ένα σύμβολο που αξιοποιείται με αυτόν το τρόπο στην ποίηση και στην μουσική του Χρήστου Διαμαντή που έφυγε νωρίς από κοντά μας και υπήρξε από τα πρώτα μέλη του χορωδιακού σχήματος που πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας του. Στην μνήμη του λοιπόν αξιοποιείται το σύμβολο της παρένθεσης που παραπέμπει στον στίχο του:
«…εδώ υπάρχει η βασική διαφορά στατικότητας/κίνησης (μέσα στο χρόνο)…»
Χρήστος Διαμαντής Απλοτητα, σ.13
πιστεύοντας ότι η κίνηση συμβολίζει ελευθερία, μέλλον, αλλαγή, ρυθμό.

Στα φετινά «Καραϊσκάκεια» μας φέρνουν την αποτύπωση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα από τη χορωδιακή σύνθεση και την εξέλιξη του στις νέες μορφές έκφρασης.

Τη χορωδία διευθύνουν η κ. Ελένη Πρίτσα και ο κ. Μιχάλης Ζαχαρτζής.

Στο πιάνο οι κυρίες Γιώτα Καραγιάννη και Πέγκυ Κωτούζα.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας

.Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας υφίσταται στην πόλη μας πριν από το 1900.

Από τότε σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά, τόσο στην σύστασή της από πλευράς οργάνων, στολών και υποδομών, όσο και στην φιλοσοφία ύπαρξής της, όπως εξάλλου έχει συμβεί και σε όλες τις φιλαρμονικές της πατρίδας μας.

Ἡ φιλαρμονική, εμφανίζεται περίπου με την μορφή που την ξέρουμε έως σήμερα, το 1964.

Τότε, με τις κινήσεις του τότε αείμνηστου Δημάρχου Χαράλαμπου Γιούτσικου, έγινε ένα επίσημο όργανο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Ήταν το πρώτο ένστολο σώμα που είχε ο Δήμος μας και συμμετείχε σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου, της Νομαρχίας, της Εκκλησίας, του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μαέστρος στο ξεκίνημα αυτό ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Τζικούδης.

Σήμερα ή φιλαρμονική μας αποτελείται από 40 περίπου μουσικούς, συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις που καλείται από τους παραπάνω φορείς που αναφέραμε, ενώ σημαντικό μέρος πια, καταλαμβάνει και ή ορχήστρα ποικίλης μουσικής, αναπόσπαστο τμήμα της φιλαρμονικής, ή οποία συχνά έχει δώσει συναυλίες τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και σε φεστιβάλ άλλων πόλεων, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Χαλκίδα, Λευκάδα, Κω και αλλού.

Συναυλίες έχει δώσει επίσης και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία.

Μαγνητοσκόπησε επίσης στην ΕΤ3 ένα ελληνικό μουσικό πρόγραμμα για τον απόδημο ελληνισμό της Αυστραλίας.

Παρά τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια την φιλαρμονική μας, αυτή δηλώνει παρούσα και δίνει τον δικό της τόνο στην πόλη μας.

Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής μας από το 1986 είναι ο Νικόλαος Μπανιάς.

Με πληροφορίες από Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B4%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-24-6-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B7-56%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: