«Κάθε βράδυ έβλεπα σε εφιάλτες τον βιασμό μου»
20 January 2021
Προχωρά η παραλιακή σύνδεση Λάρισας – Μαγνησίας – Ανοίχτηκαν τα πρώτα 6,5 χλμ
20 January 2021

Ξεκινά το “Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους” που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό

Εγκαινιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία για την πρώτη φάση του «Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», η φάση σχεδιασμού.

Το «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός καινούργιου καινοτόμου πλαισίου στήριξης, που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό συνδυάζοντας τον σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα την αισθητική, την προσβασιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και τις επενδύσεις. Εν κατακλείδι να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στον ειδικό ιστότοπο που εγκαινιάστηκε χθες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μηχανικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, φοιτητές και όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μοιράζονται παραδείγματα ελπιδοφόρων επιτευγμάτων για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, τις ιδέες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να εξελιχθεί, καθώς και τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πρόκειται για την απαρχή μιας καινοτόμου διαδικασίας συλλογικού σχεδιασμού. Οι οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν εντατικότερα στη διαδικασία αυτή μπορούν να καταστούν «εταίροι του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον ιστότοπο.

Μετά από αυτή τη φάση σχεδιασμού και εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, ώστε οι ιδέες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους να λάβουν σάρκα και οστά σε πέντε πιλοτικά έργα σε πέντε τουλάχιστον σημεία στα κράτη μέλη της ΕΕ με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η τρίτη φάση, η φάση της διάδοσης, θα έχει ως στόχο της διάδοση των ιδεών και των εννοιών που διέπουν το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μέσα από νέα έργα, δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων εντός της Ευρώπης και πέραν αυτής.

«Σχέδιο ελπίδας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβιώσουμε καλύτερα μετά την πανδημία¨χαρακτήρισε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στόχος του, σύμφωνα με την ίδια, είναι να συνδυάσουμε τη βιωσιμότητα με την αισθητική έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να έρθει εγγύτερα στη σκέψη και στα σπίτια των πολιτών. Χρειαζόμαστε όλα τα δημιουργικά πνεύματα, όπως σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολίτες, ώστε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους να στεφθεί με επιτυχία»

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε ότι «με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο πλαίσιο στήριξης, διευκόλυνσης και επιτάχυνσης του πράσινου μετασχηματισμού συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική. Δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού, αφενός, και του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφετέρου, θα διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μπορεί να συμμετάσχει στο σύνολό της: οι καλλιτέχνες μας, οι φοιτητές μας, οι αρχιτέκτονές μας, οι μηχανικοί μας, η ακαδημαϊκή μας κοινότητα και οι φορείς καινοτομίας. Αυτό θα πυροδοτήσει μια συστημική αλλαγή».

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, τόνισε ότι «το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αφορά τον τρόπο συμβίωσής μας, τις αξίες μας, τους κοινούς μας χώρους εργασίας και αναψυχής και τις συλλογικές και ιδιωτικές μας εμπειρίες. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες και εδάφη της Ευρώπης. Χάρη στην προώθηση οικονομικά προσιτών λύσεων, αναμένεται πως θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και στην επίλυση των προβλημάτων στέγασης. Εάν θέλουμε να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές γύρω μας έτσι ώστε να επιτύχουμε μια πιο όμορφη και βιώσιμη ζωή για όλους μας, θα πρέπει να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη δημιουργία νέων ιδεών και την εφαρμογή τους σε φυσικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό, διερευνούμε σε ολόκληρη την Επιτροπή τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα εργαλεία μας προκειμένου να δρομολογήσουμε μια πρώτη δέσμη συγκεκριμένων δράσεων στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: