Σε διαβούλευση το ν/σχ του ΥΠΕΣ για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ και της διαδικασίας προσλήψεων στο Δημόσιο
16 November 2020
Καθορίστηκε η διαδικασία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων
16 November 2020

Ξεμπλοκάρει το υδατοδρόμιο με ιδιώτες επενδυτές

Μετά από συνεχείς επαφές και συζητήσεις του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, βρέθηκε λύση για να ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο λειτουργίας υδατοδρομίου στη Λίμνη Πλαστήρα.

‘Όπως ήταν γνωστό, τροχοπέδη για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου και αναγκαίου βέβαια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εγχειρήματος είναι οι αυστηροί περιορισμοί της ισχύουσας Ζώνης Οικονομικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε συνδυασμό και με διάφορα τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν σε ότι αφορά στον χώρο κατασκευής του υδατοδρομίου, ενώ και ο Δήμος δεν ήταν δυνατόν να στηρίξει μόνος του οικονομικά το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Όπως δήλωσε όμως στο KarditsaLive.Net o κ. Νάνος, «το έργο είναι απολύτως απαραίτητο για την τοπική ανάπτυξη, γεγονός που μας υποχρέωνε να αναζητήσουμε επίμονα τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο εκτέλεσής του. Τελικά η προσπάθεια που ξεκινήσαμε ως Δημοτική αρχή αμέσως μόλις αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, αποδίδει καρπούς. Το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» από την περιοχή μας, καθυστέρησε την πορεία των σχετικών διεργασιών σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Όμως, με γρήγορους ρυθμούς οι απαιτούμενες άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές φτάνουν πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Αξιοποιούμε το γρηγορότερο λοιπόν το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει ιδιώτες επενδυτές και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του υδατοδρομίου».

Σημειώνουμε ότι παλαιότερα είχε εκπονηθεί μια προμελέτη από τον Δήμο, η οποία περιελάμβανε χωροθέτηση του υδατοδρομίου στην Τ.Κ. Πεζούλας της Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων.

Ο κ. Νάνος μας είπε ότι έχει γίνει επαναπροσδιορισμός της θέσης από/προσυδάτωσης και ελλιμενισμού των υδροπλάνων. Αυτή προτείνεται σε δημοτική έκταση που θα παραχωρήσει ο Δήμος στη Λίμνη Πλαστήρα η οποία δεν έχει προβλήματα με τη Ζ.Ο.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η πρώτη πτήση υδροπλάνου από τη μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα με προορισμό τη Λίμνη Πλαστήρα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 13ης Μαΐου 2005. Η προσυδάτωση είχε γίνει στην πλαζ Λαμπερού, με επιβαίνοντες στο υδροπλάνο υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Στο ταξίδι για το οποίο είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο τότε υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ο τότε υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο τότε Γεν. Γραμ. ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος και οι τότε βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου. Μετά από συνεννόηση των τότε υπουργών Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, είχε ληφθεί η σημαντική απόφαση για το Νομό Καρδίτσας να συμπεριληφθούν στους προορισμούς των υδροπλάνων, εκτός από τα νησιά και οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου!

Τα υδροπλάνα, δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες, αποδείχθηκε πλέον στην πράξη και στη χώρα μας (κατά τη λειτουργία τους στο Ιόνιο την περίοδο 2004 – 2008), ότι μπορούν να αποτελέσουν µια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή για τους επισκέπτες.

Τα υδροπλάνα θα µπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως τα ιδανικά µεταφορικά μέσα για την περιοχή Λίμνης Πλαστήρα η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από χερσαίο αεροδρόμιο και από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) καθώς µε κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία, δύνανται να εκτελούν τα κάτωθι είδη πτήσεων: Τακτικές επιβατικές πτήσεις. Έκτακτες επιβατικές (Charter). Περιηγητικές (Sightseeing). Φορτίου (Φάρµακα, Τρόφιµα, κλπ). Νοσοκοµειακές. Έρευνας και Διάσωσης. Πυρόσβεσης κλπ.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: