Η Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Απριλίου, με τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάζουν τη ρωσική πυραυλική επίθεση στη Σούμι.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τον βαθύ του αποτροπιασμό, μαθαίνοντας για την πυραυλική επίθεση την Κυριακή 13 Απριλίου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Σούμι της Ουκρανίας», η οποία φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τον τραυματισμό σχεδόν 100 άλλων.
Η επίθεση, τόνισε ο κ. Ντουζαρίκ, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, συνεχίζει ένα καταστροφικό μοτίβο παρόμοιων επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις και χωριά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα θανάτους αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις, όπου και αν συμβαίνουν, πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκληση του για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και επανέλαβε τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη, η οποία να διασφαλίζει πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, Ματίας Σμάλε, καταδίκασε επίσης με έντονο τρόπο «τις φονικές αυτές επιθέσεις».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ αμέσως μετά την επίθεση, οι ανθρωπιστικοί φορείς παρείχαν πρώτες βοήθειες, επείγουσα στέγαση, ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά καθώς και ζεστά γεύματα, κουβέρτες και είδη υγιεινής.
Οι εταίροι του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέφεραν σε ενημέρωσή τους ότι οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός από τη Σούμι, όπως στο Ντονέτσκ, στη Χερσώνα, στο Χάρκοβο, στην Οδησσό, στο Ντνίπρο και στη Ζαπορίζια.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν στον ΟΗΕ ότι μεταξύ 11 και 14 Απριλίου στις περιοχές αυτές σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Κατοικίες και μη στρατιωτικές υποδομές υπέστησαν επίσης ζημιές.
Πηγή: ΑΜΠΕ