Πράσινο Κίνημα: Οργή για τη σύλληψη του 14χρονου μαθητή
19 October 2020
Τρίκαλα: Κηδεύτηκε ο 18χρονος Νίκος – Πως έφυγε από τη ζωή…
19 October 2020

Οικολογικά βιώσιμο σπίτι, για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας, υιοθετώντας αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μας

Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος του πλανήτη που μας φιλοξενεί είναι στο χέρι όλων μας !

Οι φυσικοί χώροι συρρικνώνονται κάθε μέρα, ενώ η ρύπανση αυξάνεται. Είναι επομένως απαραίτητο ο καθένας μας να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη

Η κατοχή ενός οικολογικά βιώσιμου σπιτιού όχι μόνο προστατεύει τον πλανήτη βοηθώντας μας να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά μπορεί επίσης να μας εξοικονομήσει χρήματα και να κάνει την οικιακή ατμόσφαιρα πιο φιλόξενη και υγιεινή.

Ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να είναι εύκολες, γρήγορες και φθηνές, ενώ άλλες δομικές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να απαιτήσουν μεγαλύτερη επένδυση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα ξεχωρίζουν και θα το αξίζουν.

Τα απόβλητα και τα σκουπίδια, εκτός από το ότι είναι ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα , αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικό κόστος για τις οικογένειες, καθώς πρέπει να απορριφθούν. Για να έχουμε ένα οικολογικά βιώσιμο σπίτι πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με τις αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης

Τρόποι για να αποκτήσετε ένα οικολογικό σπίτι

  • Μην αγοράζετε υπερβολικά ψώνια.
    Είναι καλό να προγραμματίζετε τις αγορές σας και να αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα που δεν χρειάζεστε, ειδικά σε πλαστικά δοχεία.

Πολλές φορές, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αγοράζουμε προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά . Μπορεί να είναι τρόφιμα, σκεύη ή αντικείμενα, τα οποία συχνά ξεχνιούνται και στη συνέχεια καταλήγουν στα σκουπίδια.

Η αγορά μόνο όσων θα χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει στην αποφυγή συσσώρευσης αντικειμένων, δημιουργίας απορριμμάτων και καλύτερης χρήσης χρημάτων.

  • Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε γυάλινους περιέκτες
    Τα γυάλινα δοχεία διαρκούν περισσότερο από τα πλαστικά, τα οποία αλλοιώνουν και λεκιάζουν γρηγορότερα και πιο εύκολα, έτσι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Για να μην αναφέρουμε το αλουμινόχαρτο ή τις πλαστικές σακούλες , οι οποίες παράγουν ακόμη περισσότερα απόβλητα.

Εάν πρέπει, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία για είδη εκτός τροφής , ώστε να διαρκούν περισσότερο.

  • Αγοράστε προϊόντα σε μεγαλύτερα πακέτα για ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι
    Σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε περισσότερο σε μεγάλες συσκευασίες, ώστε να παράγετε λιγότερα απόβλητα . Μπορείτε πάντα να τα χωρίσετε σε μικρότερες ποσότητες αποθηκεύοντάς τα σε γυάλινα δοχεία στο ντουλάπι ή στο ψυγείο.
  • Χρησιμοποιήστε τις υφασμάτινες σακούλες για ψώνια.
    Σε αντίθεση με τις πλαστικές σακούλες, οι υφασμάτινες σακούλες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
    Πάντα να έχετε μαζί σας μια υφασμάτινη σακούλα όταν πηγαίνετε για ψώνια . Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών που καταλήγουν να γεμίζουν χώρους υγειονομικής ταφής ή, χειρότερα, στην εξοχή και στα ποτάμια.

Τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο . Αυτό ισοδυναμεί με 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το 80% αυτών καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και το 20% (200 δισεκατομμύρια) σε ωκεανούς, ποτάμια και δάση.

  • Αγοράστε μόνο τοπικά προϊόντα
    Αυτό ισχύει τόσο για τα γεωργικά όσο και για τα συσκευασμένα προϊόντα. Η τοπική παραγωγή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον .

Η μεταφορά προϊόντων από άλλες περιοχές είναι στην πραγματικότητα μια σοβαρή πηγή ρύπανσης. Εκτός από αυτό, τα τοπικά προϊόντα είναι πιο υγιή και η αγορά τους διεγείρει την τοπική οικονομία.

Εάν έχετε το χώρο, θα μπορούσατε ακόμη και να καλλιεργήσετε έναν κήπο λαχανικών με μερικά βασικά φυτά , όπως τα μπαχαρικά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, όπως μαϊντανό, βασιλικό ή κόλιανδρο.

  • Αγοράστε βιολογικά τρόφιμα
    Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, χωρίς φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα που μολύνουν.
  • Οικολογικά βιώσιμο σπίτι χάρη στη ξεχωριστή συλλογή
    Ξεχωριστή συλλογή για να μην μολυνθεί.
    Η ξεχωριστή συλλογή σας επιτρέπει να ανακυκλώνετε ορισμένα υλικά και να συσσωρεύετε λιγότερα απόβλητα.
    Η ξεχωριστή συλλογή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε ένα οικολογικά βιώσιμο σπίτι . Χωρίστε τα απόβλητα σε κατηγορίες και απορρίψτε τα στα κατάλληλα δοχεία. Θα βρείτε όλες τις χρήσιμες οδηγίες στους οδηγούς ανακύκλωσης του δήμου κατοικίας σας.
  • Υιοθετείσται την κομποστοποίηση δημιουργώντας απο τα οργανικά υπολείμματα κομποστ-βιολογικό λίπασμα
  • Εξοικονομήστε ενέργεια
    Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε τα φώτα αναμμένα όταν αφήνετε ένα δωμάτιο ή όταν υπάρχει αρκετό φυσικό φως. Παρομοίως, μην αφήνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα, μην αφήνετε φορτιστές κινητού τηλεφώνου συνδεδεμένους σε πρίζες, επειδή ο μετασχηματιστής συνεχίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και αν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι συνδεδεμένο και μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο, καθώς τείνουν να υπερθερμαίνονται.

  • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες
    Σύγκριση μεταξύ λαμπτήρων και κανονικών λαμπτήρων για ένα οικολογικά βιώσιμο σπίτι.
    Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σέβονται το περιβάλλον και τις τσέπες μας.
    Η συντριπτική πλειονότητα των νέων συσκευών κατασκευάζεται από υλικά που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, επομένως είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Αν και στην αρχή είναι πιο ακριβά, εξοικονομούν μακροπρόθεσμα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας . Μπορείτε να ξεκινήσετε αντικαθιστώντας παραδοσιακούς λαμπτήρες με LED και CFl, που διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Οι λαμπτήρες CFl εξοικονομούν 25% ενέργεια και διαρκούν 3 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενώ οι λυχνίες LED εξοικονομούν 80% ενέργεια και διαρκούν 25 φορές περισσότερο. Η εξοικονόμηση στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας ενός σπιτιού κανονικού μεγέθους είναι 5%.

  • Εγκαταστήστε ρυθμιστές τάσης
    Σε συσκευές που είναι δύσκολο να απενεργοποιηθούν, όπως κλιματιστικά ή θερμοσίφωνες, μπορούν να τοποθετηθούν ρυθμιστές τάσης για αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη θέρμανση ενώ κοιμάστε ή είστε στη δουλειά ή το κλιματιστικό όταν δεν είστε στο σπίτι.

  • Ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι με διπλά τζάμια στα παράθυρα
    Τα διπλά τζάμια διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού καλύτερη . Εάν είναι πολύ ακριβά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμικές κουρτίνες, οι οποίες μειώνουν επίσης τη διείσδυση του κρύου σε περίπτωση ακραίων εξωτερικών θερμοκρασιών. Αυτό μειώνει την κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Ηλιακοί συλλέκτες
    Εάν έχετε την ευκαιρία, τοποθετήστε ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του σπιτιού . Μπορούν να είναι χρήσιμα για θέρμανση νερού ή συγκεκριμένων δωματίων στο σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε την κατανάλωση ρύπανσης ενέργειας σε αντάλλαγμα για καθαρή ενέργεια. Τα ηλιακά πάνελ θα σας βοηθήσουν επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα.

Να θυμάστε ότι όλες αυτές οι συνήθειες και οι αλλαγές στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του πλανήτη. Ενώ μερικά μπορεί να είναι ακριβά στην αρχή, αναμφίβολα θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση.

Ακρίβος Αθανάσιος
Επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: