Φυλακή Λάρισας: Θετικοί στον κορωνοϊό 53 κρατούμενοι
4 December 2020
Φύτευση νέων λουλουδιών στο κέντρο της Καρδίτσας
4 December 2020

Οικονομικά υγιής ο Δήμος Λαρισαίων

«Οικονομικά υγιής» είναι ο Δήμος Λαρισαίων «παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον σήμερα, όπου ενώ αυξήθηκαν οι αρμοδιότητές του, οι πόροι παραμένουν σταθεροί» δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος, παρουσιάζοντας τον Ισολογισμό -Αποτελέσματα Χρήσης του 2019 του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Προχωράμε με σταθερά βήματα και με προσοχή λόγων των δυσκολιών που έρχονται εξαιτίας της πανδημίας…» τόνισε, καθώς «το 2020 η πανδημία έχει επηρεάσει κατά πολύ τα οικονομικά του δήμου», ανακοινώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τον Οκτώβριο του 2020 ο δήμος εμφανίζει μείωση εσόδων κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, με την περικοπή του 65% των πόρων που λάμβανε…» δήλωσε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, και αυτό τόνισε «απαιτεί την καλύτερη δυνατή διαχείριση».
Υποστήριξε ότι «ο μεγάλος βραχνάς των οικονομικών του Δήμου είναι τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών…», ενώ όσον αφορά τα δάνεια που αποπληρώνει σήμερα ο Δήμος, σημείωσε πως «ο δανεισμός του Δήμου είναι εξαιρετικά χαμηλός».
Βολές κατά των ιδιωτικών εταιρειών, παρόχων ενέργειας, εξαπέλυσε ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδίδουν ή και καθυστερούν μεγάλα διαστήματα να αποδώσουν στον Δήμο τα ανταποδοτικά τέλη.

Στοιχεία του ισολογισμού 2019
Εκ των βασικών στοιχείων που εμφανίζονται στον ισολογισμό του 2019, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος κ. Αδαμόπουλος είναι τα εξής:
-Μειώθηκαν οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Λαρισαίων. Σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας έχει μικρό δανεισμό με συνεχή μείωσή του.
-Μειώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους (η αποπληρωμή τους γίνεται έγκαιρα μέσα σε 60 με 90 μέρες).
-Το ταμείο του Δήμου έχει 14 εκατ. ευρώ διαθέσιμα και 7 εκατ. ευρώ ταμειακό πλεόνασμα.
-Οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ, για τα οποία ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο μέρος τους δεν μπορεί να εισπραχθεί».
-Εισπράχθηκαν 15.118.000 ευρώ ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχα αυτά αποδόθηκαν μεταξύ άλλων: σε τεχνικά έργα στην πόλη, σε έργα πολιτισμού, αθλητισμού, σε αναπλάσεις δρόμων, σε ασφαλτοστρώσεις, στη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού στην Ανθούπολη, κ.ά.
-Αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες λόγω της αύξησης του προσωπικού του Δήμου (π.χ. Δημοτική Αστυνομία, κ.ά.)
Κριτική
Κριτική για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου όσον αφορά τις προτεραιότητες που έθετε η Δημοτική Αρχή, ακολούθησε από τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης.
«Σφιχτή οικονομική διαχείριση, δεδομένων των συνθηκών και της πανδημίας….» ζήτησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου καταψηφίζοντας τον Ισολογισμό.
Λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της «ΠΡΑΞΙ» κ. Παν. Γούλας, ενώ κατραψηφίστηκε από τον επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαϊούλη. Να σημειωθεί ότι απούσα ήταν η παράταξη «Ορμή Ανανέωσης».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: