Από αυτή την αβεβαιότητα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και η αγορά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, με τις νέες παραγγελίες ναυπήγησης να καταγράφουν σημαντική μείωση.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Veson Nautical αποτυπώνουν «βουτιά» ύψους 26% στο orderbook των bulk carriers κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2025.
Μιλώντας στο φόρουμ που διοργάνωσε ο οίκος αναλύσεων στη Σεούλ, ο Hongbeom Park (επικεφαλής της Veson Nautical στη Νότια Κορέα) στάθηκε στη μείωση των νέων συμβολαίων για νεότευκτα bulkers, τονίζοντας ότι βασικές αιτίες γι’ αυτή την πτώση αποτελούν η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των καυσίμων, οι ιστορικά υψηλές τιμές για τη ναυπήγηση νέων πλοίων και το premium στα πλοία διπλού καυσίμου.
«Η αγορά επιβραδύνεται στον τομέα των νέων κατασκευών και οι παραγγελίες μειώνονται κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια αντανάκλαση αυτού που βιώνει ο πλανήτης και εάν -όπως είπε- η παγκόσμια αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς δεν φύγει, η αγορά θα μπορούσε να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο καθώς προχωρά το έτος.
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα και στην αγορά second hand πλοίων κατηγορίας Capesize, Panamax, Supramax και Handysize, σε σύγκριση με τις συναλλαγές που παρατηρήθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2024.
Ενδεικτικά, οι συναλλαγές πλοίων Capesize (ηλικίας πέντε ετών) μειώθηκαν κατά 11% το α’ τρίμηνο του 2025, ενώ τα Panamax υποχώρησαν κατά 12% και τα Supramax κατά 9% αντίστοιχα.
«Η αγορά μεταχειρισμένων για όλα τα πλοία χύδην ξηρού φορτίου θερμάνθηκε εξαιρετικά το 2024, γεγονός που οδήγησε σε απότομες αυξήσεις των τιμών. Βέβαια, παρόλο που η αγορά δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, υπάρχει ακόμα κάποια δυνατότητα για ανάκαμψη το 2026» πρόσθεσε ο Park.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα του orderbook έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2024, όπου οι παραγγελίες bulk carriers αυξήθηκαν κατά 14% (στα 59,1 εκατομμύρια dwt), ένας αριθμός που αποτελεί υψηλό ρεκόρ για τη δεκαετία.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το βιβλίο παραγγελιών bulk carriers, συνολικού ύψους 124,7 εκατ. dwt, αντιπροσώπευε το 12,2% του ενεργού στόλου των bulkers (1,02 εκατ. dwt).
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιπτώσεων από την εμπορική αναταραχή στη ναυτιλία, οι τομείς που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι σε μεγαλύτερο βαθμό η αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς πάνω από το 11% του παγκόσμιου όγκου υπόκειται σε δασμούς.
Μιλώντας στη «Ν» η Senior Market Analyst στο «The Signal Group», Μαρία Μπερτζελέτου, ανέφερε ότι ο σημερινός εμπορικός πόλεμος είναι ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης οικονομικής αναμέτρησης που αντανακλά έναν παγκόσμιο συσχετισμό ισχύος που διαρκώς μεταβάλλεται».
Σύμφωνα με την ίδια, σημαντική επίπτωση φαίνεται να έχει και το εμπόριο των car carriers, με το 26% του παγκόσμιου εμπορίου αυτοκινήτων να επηρεάζεται (1 στα 4 οχήματα που διακινούνται διά θαλάσσης αντιμετωπίζει περιορισμούς).