«Δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτές οι εκρηκτικές βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Με κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης των ορυκτών καυσίμων η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε ισχυρότερες εκρήξεις βροχοπτώσεων. Αυτές οι θανατηφόρες πλημμύρες είναι άλλη μια υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κλιματική αλλαγή με μόλις 1,3 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας ενώ την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι βρισκόμαστε καθοδόν για αύξηση της θερμοκρασίας έως και 3,1βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα» λέει ο δρ. Φρέντερικ Ότο επικεφαλής του World Weather Attribution στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Imperial College του Λονδίνου.
Ο Δρ. Τζες Νιούμαν αναπληρωτής καθηγητής υδρολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Reading αναφέρει ότι «οι ξαφνικές πλημμύρες στην Ισπανία είναι άλλη μια τρομερή υπενθύμιση του μεταβαλλόμενου και πιο χαοτικού καιρού που βιώνουμε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής». Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοχή της Μεσογείου που οποία φιλοξενεί περισσότερους από 510 εκατομμύρια ανθρώπους θερμαίνεται 20 τοις εκατό πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό αφήνει τις παράκτιες ζώνες σε αυξημένους κινδύνους καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών και της διάβρωσης.
«Σε γενικές γραμμές, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αυτοί οι τύποι έντονων και εξαιρετικών, σπάνιων βροχοπτώσεων θα γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες και, ως εκ τούτου, καταστροφικές» εκτιμά ο Δρ. Ερνέστο Ροντρίκγκεζ Καμίνο στέλεχος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας και μέλος της Ισπανικής Μετεωρολογικής Ένωσης.
Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον αποκαλεί τη Μεσόγειο «καυτό σημείο της κλιματικής αλλαγής» όπου οι ευπάθειες επιδεινώνονται. «Η θερμοκρασία του νερού αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 1,8 βαθμούς Κελσίου και 3,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 με hotspots στην Ισπανία και στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ.
Το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις αυξημένες βροχοπτώσεις. Ο καθηγητής Μαρκ Σμιθ, Καθηγητής Επιστήμης και Υγείας του Νερού στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε: «Εκτός από τις αυξημένες ακραίες βροχοπτώσεις, βλέπουμε πιο ζεστό καλοκαίρι που μπορεί να ψήσει το έδαφος και να μειώσει την ικανότητά του να απορροφά νερό. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις πιο άμεσες επιπτώσεις των αυξημένων εντάσεων βροχοπτώσεων καθώς περισσότερο από αυτό το νερό εισέρχεται στα ποτάμια».
Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι, εκτός καλοκαιριού, η Μεσόγειος θα έχει έως και 20 τοις εκατό περισσότερες βροχοπτώσεις έως το 2080. «Τα γεγονότα αυτού του τύπου, που συνέβαιναν με πολλές δεκαετίες μεταξύ τους, γίνονται τώρα πιο συχνά και η καταστροφική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη», εξηγεί ο Δρ. Καμίνο.
Naftemporiki.gr