ΕΟΔΥ: Τα 176 σημεία για rapid tests την Δευτέρα 9/1
8 January 2023
Συνάντηση Τσίπρα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής αύριο
8 January 2023

Οι ελλείψεις φαρμάκων απασχολούν και τα φαρμακεία της Καρδίτσας

Η εικόνα των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρείται σε όλη την χώρα δεν εξαιρεί τα φαρμακεία του νομού  Καρδίτσας, στο ξεκίνημα του 2023.

Πιθανόν όχι στον υπερθετικό βαθμό που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σίγουρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Για το θέμα το KarditsaLive.Net επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρη Γαγάτση, που απαντώντας στις ερωτήσεις μας τόνισε αρχικά πως οι ελλείψεις φαρμάκων, ειδικά για τα χρόνια νοσήματα, είναι ένα πρόβλημα ετών λόγω των εξαγωγών. Φέτος όμως υπάρχει όξυνση λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες κατηγορίες, που δεν εμπίπτουν στην προαναφερόμενη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μας τονίζει ο κ. Γαγάτσης, υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά και εισπνεόμενα. Κι αυτό γιατί από την μία είναι αυξημένη η ζήτηση λόγω των πολλών ιώσεων αλλά και της εποχικής γρίπης και από την άλλη υπάρχει θέμα με τις πρώτες ύλες που παράγονται τα διάφορα σκευάσματα. Μάλιστα, μας λέει ο κ. Γαγάτσης, υπάρχει έλλειψη ακόμα και σε μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα αυτοί που χρησιμοποιούνται για την χορήγηση των εισπνεόμενων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε πως παίζει ρόλο και ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα και θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου. Η επαναλειτουργία όμως θα βοηθήσει στο να καλυφθούν ανάγκες φαρμάκων που δεν υπάρχουν σε απόθεμα στις φαρμακαποθήκες και υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για να δημιουργηθούν.

Ακόμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου εξέφρασε την άποψη ότι η ζήτηση σκευασμάτων για τις ιώσεις, την εποχική γρίπη και τον κορονοϊό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς δεν έχουμε φθάσει ακόμα στην κορύφωση και υπάρχει ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας.

Τέλος, σε ότι αφορά στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη, μας είπε πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων επιθυμούσαν να εμβολιαστούν το έχει κάνει. Λίγοι είναι αυτοί που θα σπεύσουν αυτό το διάστημα να εμβολιαστούν αλλά ακόμα και τώρα μπορούν να το πράξουν. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κατέληξε, πήγε πάντως καλά και οι φαρμακοποιοί του νομού ανταποκρίθηκαν εξυπηρετώντας τους πολίτες.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: