Ο μηχανισμός εξαγωγών της Κίνας επιστρέφει με εκπληκτική ταχύτητα. Οι εξαγωγές τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 14,8% σε όρους δολαρίων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου.
Η άνοδος στα 315 δισεκατομμύρια δολάρια εξέπληξε τους ειδικούς, οι οποίοι περίμεναν νέα πτώση μετά από την μείωση των εξαγωγών κατά 6,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Οι εισαγωγές παρουσίασαν μικρή μείωση 1,4%,στα 227 δισεκατομμύρια δολάρια .Ωστόσο, η πτώση ήταν μικρότερη από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Οι ειδικοί περίμεναν επίσης σημαντικά χαμηλότερα μεγέθη εισαγωγών. Η ισχυρή αύξηση του εξωτερικού εμπορίου κατά 7,4 % τον Μάρτιο σηματοδότησε μια αντιστροφή τάσης για τη μεγαλύτερη εμπορική χώρα στον κόσμο, αφού οι εξαγωγές είχαν προηγουμένως μειωθεί επί πέντε συνεχείς μήνες. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 71,9% τον Μάρτιο. Οι εξαγωγές προς τη Μόσχα – που υποφέρει από τις δυτικές κυρώσεις – αυξήθηκαν ακόμη και κατά 136,4%. Οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της φθηνής ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 40,5%, σύμφωνα με τις αρχές.
Επωφελήθηκαν όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα εισήγαγε 5,6% περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Οι εξαγωγές της στη μεγαλύτερη οικονομία μειώθηκαν κατά 7,7%.
Οι εξαγωγές της Κίνας στη Γερμανία μειώθηκαν επίσης κατά 1,4%. Οι εξαγωγές της προς την ΕΕ, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 3,4%- όπως και οι εισαγωγές της από την κοινότητα.
Το κινεζικό εξωτερικό εμπόριο αποδυναμώθηκε αισθητά πέρυσι λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα και της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης. Μετά το τέλος της στρατηγικής μηδενικού Covid με τα άκρως περιοριστικά μέτρα της τον Δεκέμβριο, ένα νέο κύμα κορωνοϊού παρέλυσε αρχικά την κινεζική οικονομία, η οποία πάντως πρόσφατα ανέκαμψε αισθητά και πάλι.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο νέος επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Τσιανγκ , κατέστησε σαφές πόσο σημαντικές είναι οι εξαγωγές για την Κίνα όταν ζήτησε να «δοκιμάσει κάθε μέθοδο» για να σταθεροποιήσει το εξωτερικό εμπόριο. Ενώ η κινεζική ανάπτυξη πέρυσι ήταν μόνο 3%, η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο περίπου 5% για φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,2%.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1460883/oi-exagoges-tis-kinas-ayxanontai-aprosdokita/