Τον περασμένο μήνα ο κόσμος πήρε μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι το καλοκαίρι με 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη – ένα όριο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης θα πρέπει να παραμείνει κάτω από αυτό, αλλά το οποίο πλησιάζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο, ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί μακράν, ήταν περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική εποχή που έληξε στα μέσα και τέλη του 1800, ανέφερε την Τρίτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από μια σειρά θανατηφόρων κυμάτων καύσωνα και αξιοσημείωτων θερμοκρασιών-ρεκόρ για πολλές ηπείρους, καθώς και πρωτοφανή θερμότητα στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες του Copernicus λένε ότι είναι ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας που ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό, προσφέροντας μια ματιά στα μελλοντικά καλοκαίρια.
Το όριο του 1,5 βαθμού είναι σημαντικό επειδή οι επιστήμονες το θεωρούν βασικό σημείο καμπής για τον πλανήτη, πέρα από το οποίο οι πιθανότητες ακραίας ζέστης, πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών και έλλειψης τροφίμων και νερού θα γίνουν ακόμη πιο δυσμενείς για τη ζωή όπως την ξέρουμε.
Είναι ο στόχος που επέλεξαν οι επιστήμονες στη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού του 2015 για την ελαχιστοποίηση των ζημιών από την κλιματική κρίση, δίνοντας παράλληλα χρόνο για την απεξάρτηση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Δεν είναι επίσης κάτι που παρακολουθείται με βάση την ημέρα ή τον μήνα. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα παραμείνει πάνω από 1,5 βαθμό μακροπρόθεσμα. Μέχρι το 2022, ο κόσμος είχε θερμανθεί περίπου 1,2 βαθμούς.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απολύτως σαφές ότι ο κόσμος αισθάνεται ήδη ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, για τις οποίες πολλοί δεν είναι προετοιμασμένοι. Εάν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα από αυτά που έχει ήδη βιώσει μεγάλο μέρος του πλανήτη.