Στη ζοφερή θεώρηση του κόσμου από τον Μασκ, ο πολιτισμός απειλείται από τη μείωση του πληθυσμού. Και είναι αποφασισμένος να διορθώσει την κατάσταση βοηθώντας να σπείρει στη Γη περισσότερους ανθρώπους με υψηλή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Όπως έχει προειδοποιήσει, «ο πολιτισμός θα καταρρεύσει» αν οι άνθρωποι δεν αρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, μια άποψη που έχει επικρατήσει στους κύκλους της Δεξιάς με τον όρο προναταλισμός. Το κίνημα του προναταλισμού αποτελείται από ανθρώπους που ανησυχούν για το ποσοστό γεννήσεων και επιθυμούν να εφαρμόσουν πολιτικές λύσεις για το πρόβλημα.
Εξάλλου, το σχέδιο του Μασκ για τη δημιουργία μωρών σχετίζεται την επιθυμία του να φτάσει στον Άρη. Όπως δήλωσε στο X, η διαπλανητική μετακίνηση των ανθρώπων είναι «ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης της ανθρωπότητας και όλης της ζωής όπως την ξέρουμε».
Οι εταιρείες του έχουν συσταθεί για να υπηρετήσουν αυτή την ιδέα: Ο κύριος στόχος της SpaceX είναι να κατασκευάσει ένα διαστημικό σκάφος ικανό να πάει στον Άρη, με τις άλλες εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, να βοηθούν στη χρηματοδότηση του σχεδίου.
Ο δισεκατομμυριούχος, αναφέρεται στους απογόνους του ως «λεγεώνα», ενώ
«Για να φτάσουμε στο επίπεδο λεγεώνας πριν από την αποκάλυψη», είπε ο Μασκ σε γραπτό μήνυμα που έχει στην διάθεσή της η Wall Street Journal, προς την Άσλει Σεντ Κλερ, με την οποία έχει κάνει ένα παιδί, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναγνωρίσει. «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παρένθετες μητέρες».
Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η WSJ, έχει στρατολογήσει υποψήφιες μητέρες μέσω της πλατφόρμας X,
Ο Μασκ έχει χρησιμοποιήσει τον πλούτο του για να εξαγοράσει τη σιωπή ορισμένων γυναικών που έχουν τα παιδιά του, σύμφωνα με την Σεντ Κλερ και άλλες πηγές, γραπτά μηνύματα και έγγραφα που εξέτασε η Journal.
Οι ρήτρες μη αποκάλυψης είναι όροι των συμφωνιών καταβολής χρημάτων. Εάν οι μητέρες αντιδράσουν ή αναζητήσουν δικηγόρο , οι σύμβουλοι του Μασκ, έχουν απειλήσει με οικονομικά αντίποινα, σύμφωνα με τα έγγραφα και τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την Σεντ Κλερ, την είχε πλησιάσει μια γυναίκα που ο Μασκ είχε προσκαλέσει να γεννήσει το παιδί του. Της μίλησε για το «δράμα του χαρεμιού» του Μασκ στο οποίο είχε παγιδευτεί.
Μιλώντας σε ένα ακροατήριο σε ένα επενδυτικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία πέρυσι, ο Μασκ εξέθεσε τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.
«Πιστεύω ότι για τις περισσότερες χώρες, το ποσοστό γεννήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν. Εάν δεν κάνετε νέους ανθρώπους, δεν θα υπάρχει ανθρωπότητα και όλες οι πολιτικές στον κόσμο δεν θα έχουν σημασία”, είπε ο Μασκ στο πλήθος μέσω βιντεοκλήσης.
Ωστόσο, ο Μασκ έχει εκδηλώσει την ανησυχία του για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου που έχουν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις του.
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να αλλάξει αυτή η δυναμική, έχει πει επανειλημμένα σε κοντινά του πρόσωπα, είναι να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά οι μορφωμένοι.
Το 2023, είχε μια συνάντηση στο Ώστιν, όπου άτομα που ο ίδιος περιέγραψε ως Ιάπωνες αξιωματούχους του ζήτησαν να γίνει δωρητής σπέρματος για μια γυναίκα υψηλού προφίλ, σύμφωνα επίσης με την WSJ. «Θέλουν να γίνω δότης σπέρματος. Ούτε ειδύλλιο ούτε τίποτα, μόνο σπέρμα» ανέφερε ο Μασκ σε γραπτό μήνυμα προς την Σεντ Κλερ. Αργότερα της ανακοίνωσε ότι έδωσε το σπέρμα του χωρίς να κατονομάσει τη γυναίκα.