27 φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο
15 January 2022
Η ιστορία της Νεκταρίας: Χήρεψα στα 17 μου με ένα μικρό παιδί και κατάφερα να ξαναφτιάξω τη ζωή μου
15 January 2022

Οι τρεις καιρικοί παράγοντες που… έσωσαν το Νομό Καρδίτσας από ακραίες πλημμύρες

Ο «Διομήδης» χτύπησε πιο έντονα το Ν. Καρδίτσας και την Αν. Θεσσαλία υπογραμμίζει ο Καρδιτσιώτης μετεωρολόγος Νίκος Καντερές

Με μεγαλύτερη σφοδρότητα χτύπησε ο «Διομήδης» το Νομό Καρδίτσας και τμήματα της Αν. Θεσσαλίας , σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάσταση θα μπορούσε να έχει πάρει εφιαλτική τροπή για το Νομό, η οποία απετράπη εξαιτίας τριών καιρικών παραγόντων. Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Καρδιτσιώτης μετεωρολόγος κ. Νίκος Καντερές.

Συγκεκριμένα ο κ. Καντερές ανέφερε ότι η κακοκαιρία χτύπησε τη Θεσσαλία με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι την υπόλοιπη χώρα και ιδίως το Ν. Καρδίτσας και τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο άλλωστε, προσθέτει, δείχνουν και τα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

To θετικό είναι ότι δεν εκδηλώθηκαν καταιγίδες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, διαφορετικά θα είχαμε μεγάλο όγκο νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρόσθεσε επίσης έναν δεύτερο παράγοντα πως κινούμενο προς τα ν-ότια το χαμηλό βαρομετρικό εξασθένησε μετά από ορισμένες ώρες στην περιοχή της Καρδίτσας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα σημειωνόταν ακόμη πιο ισχυρες βροχοπτώσεις.

 Ένας τρίτος και πιο καθοριστικός παράγοντας ήταν η πτώση της θερμοκρασίας που μετέτρεψε μεγάλο μέρος του υετού από βροχή σε χιόνι, ιδιαίτερα στα ορεινά. Αν αντί του χιονιού είχαμε συνέχιση των βροχοπτώσεων είναι πιθανό τα πλημμυρικά φαινόμενα να μην ήταν διαχειρίσιμα.

thessaliatv.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: