Πάρνηθα: Νέα αναζωπύρωση στην Αγ. Παρασκευή Αχαρνών
24 August 2023
Πυρκαγιές: Επιβαρύνεται ξανά η ποιότητα του αέρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής
24 August 2023

Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του Σταθμού Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Καρδίτσα (+Φωτο)

Τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης (23/8) στο κτίριο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας στην οδό Μπλατσούκα και η ηλεκτρονική οθόνη του Σταθμού Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγες εβδομάδες στον περιβάλλοντα χώρο και έχει ήδη αποθηκευμένες μετρήσεις.

Ολοκληρώνεται έτσι η  εγκατάσταση του Σταθμού που γίνεται στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20 με στόχο την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας.

.Το έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.025.108 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών Περιφερειακών Ενοτήτων: 2 σε Βόλο, 2 σε Λάρισα, 1 σε Καρδίτσα και 1 στα Τρίκαλα καθώς και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού της Λάρισας.

Τι μετράει ο Σταθμός  Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Οι μετρούμενοι ρύποι από το Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Καρδίτσας είναι : ΑΣ10 (πολύ μικρά σωματίδια που έχουν ομαδοποιηθεί σε μια γενική κατηγορία «Αιρούμενων Σωματιδίων» που η διάμετρός τους είναι κάτω των 10 μm), NOx (οξείδια του αζώτου), SO2 (διοξείδιο του θείου), CO (μονοξείδιο του άνθρακα), O3 (όζον)

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα μεταφέρονται σε server από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό μέσω πινακίδων και ιστοσελίδας, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων. Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) το οποίο είναι αρμόδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και ειδικότερα της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

.Η λειτουργία των Σταθμών θα ελέγχεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ μέσω βαθμονομήσεων και παρακολούθησης (όπου απαιτείται) όλων των ενεργειών και διαδικασιών που επηρεάζουν την ποιότητα των δεδομένων στα πλαίσια του δικτύου και διορθωτικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται δεδομένα υψηλής ποιότητας.

Επίσης διαπιστευμένοι φορείς ή εργαστήρια θα μπορεί να ελέγχουν την ορθή λειτουργία των αυτοματοποιημένων συστημάτων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τακτικές εργασίες συντήρησης ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των συσκευών μέτρησης και των φιαλών που χρησιμοποιούνται στη βαθμονόμηση κατά τα διεθνή πρότυπα.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%84%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: