Συνεχίζεται η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες στη Λάρισα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020
26 October 2022
ΟΗΕ: Απογοήτευση και καμπανάκι για τις δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα
26 October 2022

«Οριακή προθεσμία» για την περαίωση του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες»

Την χρήση της διάταξης περί Οριακής Προθεσμίας, ενεργοποίησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας, μετά από σχετική πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες».

Η «Οριακή προθεσμία» είναι μία κίνηση που γίνεται πολύ σπάνια. Λαμβάνετε απόφαση από την Προϊσταμένη Αρχή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του αναδόχου, υποχρεώνοντας τον ουσιαστικά να συνεχίσει τις εργασίες για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται.

Λαμβάνεται δε, είτε λόγω υπαιτιότητας του εργολάβου, οπότε είναι και υποχρεωμένος να πληρώσει ρήτρα, είτε χωρίς δική του υπαιτιότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το δεύτερο αλλά το αξιοσημείωτο είναι πως τις λίγες φορές που σε βάθος χρόνου έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη ήταν για υπαιτιότητα του αναδόχου. Πιθανόν, να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει το αντίθετο, όπως πληροφορήθηκε το KarditsaLive.Net, από ενημερωμένες και έγκυρες πηγές των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητός ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός του έργου μιλούσε για ένα σύμπλεγμα συνδεδεμένων κτηρίων που θα αποτελούνταν από την παλαιά και την νέα κατασκευή.

Με αυτή την προοπτική υπογράφτηκε η σύμβαση τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας ο ανάδοχος 24μηνη προθεσμία ολοκλήρωσης ήτοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Οι εργασίες όμως άργησαν να ξεκινήσουν περίπου 7 μήνες καθώς το παλαιό κτήριο βρίσκονταν σε λειτουργία καθιστώντας αδύνατη την ανάπτυξη εργοταξίου στο χώρο και επομένως την εκτέλεση εργασιών. Ουσιαστικά ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου του 2020, όταν εκκενώθηκε.

Τον Σεπτέμβριο όμως του 2020 χτύπησε ο “Ιανός”. Πλημμύρισε το υπόγειο και το ισόγειο του νέου κτιρίου, στο δε ισόγειο του παλαιού κτιρίου τα νερά έφτασαν σε ύψος περίπου 60 εκατοστά, προκαλώντας ζημιές και επί πλέον καθυστερήσεις.

Όταν τελικά το Μάιο του 2021 επιχειρήθηκαν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις στο παλιό κτήριο διαπιστώθηκε, με απλά λόγια, ότι είναι προς κατεδάφιση, αφού οι όποιοι τρόποι αναζητήθηκαν να λυθεί το πρόβλημα στατικότητας που δημιουργήθηκε από τα νερά στο πλίθινο κτίριο δεν τελεσφόρησαν.

Λόγω όλων των προαναφερόμενων ο ανάδοχος, εντός της συμβατικής προθεσμίας ζήτησε μία παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και μία δεύτερη μέχρι τον Ιούλιο του 2022 αφού δεν υπήρχε οριστική άποψη από τον Δήμο για το πώς θα λυθεί το ζήτημα.

Τελικά, η απόφαση που πάρθηκε μιλά για κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου και την λειτουργία της δομής στο νέο κτίριο αφού γίνουν μικρές κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Για την υλοποίηση όμως αυτών απαιτούνται αναθεωρήσεις των μέχρι τώρα αδειοδοτήσεων και τροποποιήσεις μελετών.

Η καταληκτική όμως προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου έχει παρέλθει χωρίς αυτό να έχει τελειώσει και χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου. Το λεπτό όμως σημείο είναι πως ο τελευταίος δεν υπέβαλλε αίτημα για νέα παράταση προκειμένου να τελειώσει, οπότε με την σύμφωνη γνώμη και της ΕΥΔΕΠ Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκε από τον Δήμο διάταξη περί οριακής προθεσμίας με διάρκεια 10 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2023.

Σημειώνουμε ότι οι 10 μήνες προκύπτουν από το 1/3 του αθροίσματος της αρχικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου(24 μήνες) και της πρώτης παράτασης (6 μήνες), όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AF%CE%B1%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%C2%BB

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: