Όσο ο κόσμος αποσυρρόταν στα σπίτια του και οι δρόμοι άδειαζαν, οι ουρανοί και τα ποτάμια άρχισαν να … αναπνέουν !
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και στην ίδια τη Γη, η οποία όχι μόνο έχει γίνει πιο ήσυχη αλλά και πιο καθαρή.
Με τον κατ΄οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας οι κάτοικοι στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ανακαλύπτουν έναν γαλανό ουρανό και έναν πιο καθαρό αέρα για να αναπνεύσουν.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι βασικές πηγές ρύπανσης είναι τα αυτοκίνητα που κινούνται, οι βιομηχανίες που λειτουργούν και οι αεροπορικές πτήσεις.
Οι μετρήσεις ρύπων έδειξαν ότι το διοξείδιο του αζώτου έχει πολύ χαμηλή συγκέντρωση, δηλαδή βρίσκεται στα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου για περισσότερο από δύο μήνες τώρα.
Αυτό οφείλεται στο ότι λόγω καραντίνας, έχουν μειωθεί τόσο οι κινήσεις των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων όσο και το κλείσιμο ή η υπολειτουργία πολλών βιομηχανιών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου- ενός ρύπου που εκπέμπεται κυρίως από τις οδικές μεταφορές- έχουν μειωθεί περίπου στο ήμισυ ιδίως στις μεγάλες πόλεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού.
Στο Μπέργκαμο, η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου ήταν 47% χαμηλότερη απο την αντίστοιχη εβδομάδα το 2019.
Στη Ρώμη, οι μέσες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν έως 35% χαμηλότερες απο ότι για τις ίδιες εβδομάδες το 2019.
Στη Βαρκελώνη, τα επίπεδα τoυ διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 40% απο μία εβδομάδα στην άλλη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 55%.
Στη Μαδρίτη, τα μέση επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 56% απο μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 41%.
Στη Λισαβόνα, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 40% απο μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 51%.
Ουδέποτε φανταζόμασταν αυτή την εξέλιξη στον πλανήτη μας !
Η σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού και η κατάσταση του περιβάλλοντος του πλανήτη είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα για αφύπνιση όλων μας.
Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατέψουμε τον πλανήτη τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της διατάραξης του περιβάλλοντος.
Πρέπει να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον των παιδιών μας !
Ακρίβος Αθανάσιος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” Περιφερειακός σύμβουλος