Το τέλος της Δύσης
17 August 2023
Οι “πολιτικές” διακοπές φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη, φιλοξενούμενη του Κ. Μητσοτάκη
17 August 2023

Ουκρανία: Το Ουροζάινε «απελευθερώθηκε»- Τι σημαίνει για την εξέλιξη της αντεπίθεσης

Η Ουκρανία έχει πάρει τον έλεγχο του χωριού Ουροζάινε, στο Ντόνετσκ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της χώρας Χάνα Μάλιαρ την Τετάρτη. Τα στρατεύματα του Κιέβου «έχουν ριζώσει στα περίχωρα», είπε χαρακτηριστικά.

Εάν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την πρώτη ανακατάληψη εδάφους που ανοικώνεται από τις 27 Ιουλίου, χρονικό διάστημα που είναι ενδεικτικό των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υποστήριξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις να υποχωρούν από τον οικισμό. Την Τρίτη, το Rybar, σημαντικό ρωσικό κανάλι στο Telegram που πιστεύεται ότι διευθύνεται από πρώην υπάλληλο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι το χωριό έχει γίνει «γκρίζα ζώνη» μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Πάντως, σύμφωνα με τον λογαριασμό, συνεχίζονται οι επιδρομές του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας σε ουκρανικές θέσεις από το νότιο τμήμα του Ουροζάινε.

Βέβαια οι Ρώσοι συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν «γκρίζα ζώνη» το έδαφος που κατέχεται από την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το μέγεθος των απωλειών, σχολίασε το ISW.

Το Ουροζάινε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους Ρώσους. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη του Ντονέτσκ. Υπήρξαν αναφορές για σφοδρές μάχες τόσο στο Ουροζάινε όσο και στο γειτονικό χωριό Σταρομαϊόρσκι.

Η Ουκρανία έχει σημειώσει μικρά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες στην αντεπίθεσή της που συμπληρώνει τους δυόμισι μήνες, αλλά δεν έχει καταφέρει κάποια αποφασιστική νίκη από τα μέσα Ιουνίου. Η πρόοδος για το Κίεβο κατά μήκος των γραμμών του νότιου και ανατολικού μετώπου είναι αργή και αιματηρή, αν και οι δυτικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την απόδοση της Ουκρανίας ενάντια στις άμυνες του Κρεμλίνου.

Το Ουροζάινε δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την άποψη των στρατηγικών κερδών, «αλλά αποτελεί μέρος των ρωσικών αμυντικών ζωνών», δήλωσε στο Newsweek ο στρατηγικός αναλυτής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Χάγης (HCSS) Φρέντερικ Μέρτενς. «Σε τέτοιες μάχες, κάθε χωριό που κερδίζεται είναι ένα ακόμη βήμα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε μια σημαντική πρόοδο».

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος: Η αντεπίθεση απειλεί με σχίσμα την ηγεσία της Ουκρανίας- Το δίλημμα του Ζελένσκι

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: