«Να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους μετανάστες και στους Δήμους που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο της μεταναστευτικής κρίσης» τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών.
«Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού τόσο στους μετανάστες, όσο και στους νησιωτικούς και τους άλλους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της κρίσης» αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου και υπογραμμίζει ότι παράλληλα «πρέπει να δουλέψουμε από κοινού στον τρόπο ένταξης όσων μείνουν τελικά στη χώρα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές νομιμοποιητικές διαδικασίες»
Ο κ. Παπαστεργίου επανακαταθέτει την πρότασή του για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα: «Οι 200 μεγαλύτεροι Δήμοι τη χώρας μπορούμε να τα αποσυμφορήσουμε από τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες, αν δεχτούμε 50 ανθρώπους (περίπου 10 οικογένειες) ο καθένας, με χρηματοδότηση από προγράμματα που τη στιγμή αυτή τρέχουν».
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ:
Η 18η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής ημέρα Μεταναστών.
Εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζούμε καθημερινά την αγωνία και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Την ίδια ώρα καλούμαστε να στηρίξουμε και τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν ένα δυσβάσταχτο και δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που χωρίζει οικογένειες, μετράει απώλειες, συμφορίζει τα νησιά μας με χιλιάδες άτυχους συνανθρώπους μας. Οι μετανάστες από κάποιους χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και σίγουρα από τους γείτονές μας στα ανατολικά ως μοχλός πίεσης της Ελληνικής Κοινωνίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να περιθάλψει και να προστατέψει τις τοπικές κοινωνίες από τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπερπληθυσμοί μεταναστών και προσφύγων.
Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού τόσο στους μετανάστες, όσο και στους νησιωτικούς και τους άλλους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της κρίσης.
Παράλληλα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού στον τρόπο ένταξης όσων μείνουν τελικά στη χώρα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές νομιμοποιητικές διαδικασίες.
Η ΚΕΔΕ έχει εδώ και καιρό προτείνει μία σαφή και άμεση υλοποιήσιμη λύση, με το βλέμμα στα νησιά του Αιγαίου. Οι 200 μεγαλύτεροι Δήμοι τη χώρας μπορούμε να τα αποσυμφορήσουμε από τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες, αν δεχτούμε 50 ανθρώπους (περίπου 10 οικογένειες) ο καθένας, με χρηματοδότηση από προγράμματα που τη στιγμή αυτή τρέχουν.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ανθρώπινη ζωή μετράει κάθε μέρα και όχι μόνο σε αναμνηστικές «παγκόσμιες ημέρες».