Ο κίνδυνος μιας «συστημικής» τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη είναι «εξαιρετικά χαμηλός» παρά τις πρόσφατες εντάσεις στον κλάδο μετά τη χρεοκοπία της SVB και την εξαγορά της Credit Suisse, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της γερμανικής τραπεζικής ομοσπονδίας.
«Ο κίνδυνος μιας συστημικής κρίσης παρόμοιας με αυτή του 2008 είναι εξαιρετικά χαμηλός», δήλωσε ο Κρίστιαν Σέβινγκ –ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της πρώτης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank– κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Οι τράπεζες στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά εύρωστες» και «πολύ καλά εξοπλισμένες με κεφάλαια και ρευστότητα», πρόσθεσε. Η πρόσφατη κατάρρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Silicon Valley Bank (SVB), η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στον τομέα των start-ups, και της Signature Bank, ακολουθούμενη από την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse, έχει εγείρει φόβους για ευρύτερη κρίση στον τραπεζικό τομέα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα η Deutsche Bank, υπέφεραν στο χρηματιστήριο μετά από αυτά τα γεγονότα, με τους επενδυτές να φοβούνται τη μετάδοση της κρίσης.
Εκ των υστέρων, η κρίση «δεν είχε καμία συνέπεια στην κατάσταση των τραπεζών στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Σέβινγκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάνει καλή δουλειά για να βελτιώσουν σημαντικά το τραπεζικό κεφάλαιο από την κρίση του 2008». Ειδικά στην Ευρώπη, όπου «η ρύθμιση είναι πολύ πιο απαιτητική από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Οι ρυθμιστικοί περιορισμοί στις τράπεζες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα για τις περιφερειακές τράπεζες – όπως η SVB – αποδυναμώνοντας αυτά τα ιδρύματα. «Αυτή η αδυναμία δεν υπήρχε στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο CEO της DB. Μετά από αρκετές εβδομάδες ανησυχίας, οι παρατηρητές και οι αγορές έχουν ανακτήσει κάποια εμπιστοσύνη στον κλάδο.
Αρκετές μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ δημοσίευσαν άνετα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την Παρασκευή, που φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την αναταραχή του Μαρτίου. Και στην ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ξεκίνησε τη μάχη κατά του πληθωρισμού μέσω σημαντικών αυξήσεων επιτοκίων, διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση δεν δικαιολογεί προς το παρόν επιβράδυνση αυτής της πολιτικής.
Πηγή: Le Figaro
Διαβάστε ακόμη