ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Κάποιος να σταματήσει τον Νετανιάχου
28 September 2024
Βλάβη στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος»
28 September 2024

"Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας και η επίδρασή του στην οικογένεια" – Ενημερωτική εκδήλωση στο Γ.Ν. Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο)

Εκδήλωση με θέμα τις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου και της θεραπείας της στο παιδί και το οικογενειακό του περιβάλλον πραγματοποιήθηκε απόψε Παρασκευή (27/9) στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Την έντονη επίδραση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στο παιδί και την οικογένειά του τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και αφού το παιδί καταφέρει να τον νικήσει, κάτι που σήμερα πετυχαίνουν το 90% των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την νόσο ανέδειξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

.Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές ή άλλες σοβαρές ασθένειες «Θα ξαναβγεί ο ήλιος – Αλέξανδρος» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, το οποίο σήμερα το πρωί έγινε αποδέκτης μιας σημαντικής δωρεάς δύο συσκευών εύρεσης φλεβών για τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής και της Αιματολογικής Μονάδας.

Το θέμα των ψυχολογικών και άλλων επιδράσεων του παιδικού καρκίνου στα παιδιά που ασθενούν και τις οικογένειές τους ανέπτυξε η Καρδιτσιώτισσα ψυχολόγος κ. Ελευθ. Τίγκα

.Όπως ανέφερε η κ. Τίγκα σήμερα το συνολικό ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο έχει φτάσει το 90% από το 10% που ήταν πριν μια δεκαετία πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά με τη νόσο θα καταφέρουν να την ξεπεράσουν και να την νικήσουν.

Η θεραπεία όμως έχει μακροχρόνιες επιδράσεις τόσο στην ψυχολογία όσο και στο σώμα ενός παιδιού όπως ο πόνος, η απώλεια μαλλιών και φυσιολογικές δυσλειτουργίες ενώ έχει αποδειχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει ακόμα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου προκαλώντας προβλήματα προσοχής μνήμης ακόμα και γλωσσικής έκφρασης καθώς και άγχος και κατάθλιψη τόσο στο παιδί που ασθενεί όσο και στην οικογένειά του η καθημερινότητα της οποίας αλλάζει δραματικά καθώς υπάρχει ένας μόνιμος φόβος επιδείνωσης της ασθένειας στη ζωή τους

.Εφιάλτες, αναδρομές σε οδυνηρά γεγονότα, μια αποθυμία και αποφυγή των ανθρώπων, το αίσθημα ότι είναι αβοήθητοι, η απόσταση, η αποκοπή από τους γύρω το άγχος ή ο ξαφνικός τρόμος είναι μερικά από τα πιο συχνά βιώματα που μπορούν να βιώνονται τόσο από τα παιδιά που νοσούν όσο και από τις οικογένειες, γι’ αυτό και η κ. Τίγκα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξής τους.

.Συγκινητική ήταν η ομιλία της ιδρύτριας του Συλλόγου «Θα ξαναβγεί ο ήλιος – Αλέξανδρος» κ. Ματίνα Κυριάκου, μητέρα του Αλέξανδρου Δαρδώνη ενός 13χρονου αγοριού που πολέμησε με τον καρκίνο αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής, ενέπνευσε όμως πολλούς ανθρώπους με την γενναία του στάση δημιουργώντας ένα παράσημο ανδρείας για όλα τα παιδιά που αγωνίζονται για τη ζωή τους που αποτελεί και το έμβλημα του Συλλόγου. Η κ. Κυριάκου μετέφερε το δικό της βίωμα από το διάστημα της θεραπείας, την απώλεια του παιδιού της και πως αυτή την οδήγησε μετά από ένα διάστημα πένθους να πάρει δύναμη και να ξεκινήσει μια προσπάθεια στήριξης παιδιών με τη νόσο, καθώς και των οικογενειών της που βρίσκει συνεχώς και μεγαλύτερη απήχηση και έχει θετικά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καρδίτσας στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε δυνατότητα λήψης δείγματος για την εγγραφή εθελοντών δωρητών μυελού των οστών, δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (28/9) στις 10 το πρωί στο Παυσίλυπο.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3-%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: