Κορωνοϊός: Τα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση
5 April 2020
Οι νύχτες των εραστών μυρίζουν γιασεμί.
5 April 2020

Ο Κορωνοϊός φέρνει κάλπες τον Σεπτέμβριο;

Αναζωπυρώνονται μέρα με την ημέρα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, το Φθινόπωρο, με πιο πιθανό μήνα τον Σεπτέμβριο. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι την ώρα που η φονική πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση, αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων διενεργούν έρευνες κοινής γνώμης όχι μόνο γύρω από τον κορονοϊό, αλλά και γύρω από τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία όπως η πρόθεση ψήφου κλπ.
Ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν το κρύβουν και μιλούν για κάλπες ενώ τις χαρακτηρίζουν «κάλπες ανασυγκρότησης».
Το θετικό κλίμα που υπάρχει υπερ της κυβέρνησης τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το λαμβάνουν και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί καταγράφουν υψηλά ποσοστά στη θετική γνώμη των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση η λογική είναι απλή και στέρεη: Οι δύο κρίσεις, πρώτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μετά του κορονοϊού έδωσαν πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο είναι νωπές οι εντυπώσεις, αυτό είναι εμφανές και δεν χρειάζεται δημοσκοπήσεις.
Συνεπώς μόλις κλείσει τον κύκλο της η υγειονομική κρίση και ενώ θα είναι μπροστά η βαθιά οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να απευθυνθεί στην κοινωνία. Θα επικαλεστεί ότι αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, και οι οποίες απαιτούν ένα “νέο συμβόλαιο με τους πολίτες” και μία νέα εντολή για να εφαρμόσει το σχέδιό του για την “ανασυγκρότηση της χώρας”.
Με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Όσοι μιλούν για κάλπες υπογραμμίζουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας στο μέτωπο της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα ποικίλλουν και συνδέονται άμεσα με τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος.
Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο (απώλεια τουριστικής σεζόν και ζημιά της τάξης των 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια ευρώ), μόνο ένα ευρύτερο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, κάτι σαν το μεταπολεμικό «σχέδιο Μάρσαλ», θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε μια κανονικότητα σε διάστημα 2-3 ετών. Και μόνο μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα μπορούσε να το υλοποιήσει.
Έτσι, πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές μόλις τελειώσει ο εφιάλτης και με νωπές τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά και οι πολίτες την στηρίζουν για τη δύσκολη επόμενη ημέρα».
Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ερώτημα είναι πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στα υπαρκτά αυτά σενάρια. Ο πρόεδρός του, που δεν άκουσε διάφορες… σειρήνες που προέκριναν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας , έχει κάνει την επιλογή για χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και κριτική (κατά κύριο λόγο στο πεδίο της οικονομίας) και κυρίως, εποικοδομητικές προτάσεις, όπου διαπιστώνει «κενά» στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπέρβαση της κρίσης. Θα πρόκειται, για γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο, περί τα 30 δισεκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), κατ’ αντιστοιχία με την αντίδραση άλλων κρατών. Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει τρία σκέλη:
Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.
Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι όταν και εφόσον στηθούν κάλπες θα είναι διπλές, υπό την έννοια ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει πάση θυσία να «κάψει» την απλή αναλογική και να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές με το νέο ενισχυμένο εκλογικό νόμο. Τις οποίες εκλογές – όπως είναι φυσικό – επιθυμεί να κερδίσει με μεγάλη διαφορά και ισχυρή αυτοδυναμία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: