Κεραλοιφή για μυϊκούς πόνους
1 December 2019
Τα πλεονεκτήματα της ευγένειας
2 December 2019

Ο σκύλος που ταξίδεψε από το Οχάιο στη Θεσσαλονίκη για να γίνει φύλακας – άγγελος 35χρονης με κώφωση

Ένα τετράποδο μόλις ενός έτους, ο Πόμελο, αποτελεί την ελπίδα για μία καλύτερη καθημερινότητα, για την 35χρονη Ευδοξία από την Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει προβλήματα κώφωσης, ενώ ταυτόχρονα παλεύει με τον καρκίνο.

Πρόκειται για τον πρώτο σκύλο, που θα εκπαιδευτεί ως σκύλος βοηθός ατόμου με κώφωση και σκύλος στήριξης ατόμου με καρκίνο από το Ελληνικό επιστημονικό πιστοποιημένο, Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών “Nina Service Dogs” (Νίνα-Σκύλοι Βοηθοί). Ο Πόμελο, ένα παπιγιόν, προέρχεται από το Ειδικό Εκτροφικό πρόγραμμα Σκύλων Βοηθών του μεγαλύτερου παγκοσμίως οργανισμού εκπαίδευσης σκύλων βοηθών “4 Paws For Ability”, που έχει έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ και πρόκειται να μετατραπεί στον τετράποδο φύλακα-άγγελο της 35χρονης Ευδοξίας (Βιβής).

Η καθημερινότητά της είναι γεμάτη από δυσκολίες λόγω των προβλημάτων κώφωσης που αντιμετωπίζει και η αποστολή του μικρού Πόμελο είναι να την κάνει καλύτερη. Έτσι, θα την ειδοποιεί όταν κάποιος απευθύνεται σε εκείνη, λέγοντας το όνομά της, θα την ενημερώνει όταν χτυπά το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή ακόμα θα γίνεται ο “διασώστης” της, σε περίπτωση φωτιάς ή άλλου κινδύνου που η Βιβή δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί.

Επιθυμία της Βιβής είναι να γίνει και ο συνοδός της στα ταξίδια, να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δρόμο, χωρίς να φοβάται αν κάποιο όχημα την παρασύρει και να την προστατεύει από οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο αντιληφθεί, σε μια ξένη πόλη, σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Από την πλευρά της και η Βιβή θα κληθεί να τον προστατεύσει από τυχόν αδέσποτα που ενδεχομένως να θελήσουν να επιτεθούν στον φύλακα-άγγελό της. Η εκπαίδευσή τους που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο είναι κοινή. Θα είναι πλέον ομάδα.

“Ήδη λάτρεψα τον Πόμελο και περιμένω να γίνουμε ομάδα! Θα μου δώσει πολύ ανεξαρτησία και αγάπη! Επίσης λατρεύω το γεγονός πως και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι τον αγαπάνε από μακριά επειδή θα με βοηθήσει τόσο!“, δηλώνει η 35χρονη, γεμάτη συγκίνηση στην HellasJournal.

Ο Πόμελο δεν είναι ο μοναδικός σκύλος βοηθός που βελτιώνει την καθημερινότητα ανθρώπων με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες (κινητικά προβλήματα, επιληψία, κώφωση, σύνδρομα κλπ). Συνολικά, πέντε σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί και παραδοθεί είτε σε παιδιά, είτε σε ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα σκύλοι συνεδριών-θεραπείας επισκέπτονται και βελτιώνουν την καθημερινότητα και άλλων ατόμων σε μορφή συνεδρίας. “Έμμεσα έχουν ωφεληθεί περισσότερα από 700 άτομα“, λέει στην Hellas Journal, η ιδρύτρια του “Nina Service Dogs” και εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών, Έλενα Παλάγκα, διευκρινίζοντας πως τα οφέλη των σκύλων-βοηθών, δεν τα απολαμβάνουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και τα άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος.

“Οι οικογένειες“, προσθέτει, “πρέπει να είναι ώριμες στην ιδέα ενός σκύλου-βοηθού. Ακολουθείται πρωτόκολλο κατά το οποίο δεν εκπαιδεύονται μόνο οι σκύλοι, αλλά και τα μέλη των οικογενειών των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η οικογένεια θα πρέπει σαφώς να αντιληφθεί πως ο σκύλος-βοηθός, δεν είναι κατοικίδιο ή παιχνίδι“.

Πηγή : Hellas Journal

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: