Η Άρτεμις Γιαννακοπούλου η πρώτη 15χρονη που εμβολιάστηκε στην Θεσσαλία
20 July 2021
Πράσινο Κίνημα: Μαζί και στην αυριανή κρίσιμη δικαστική μάχη κατά των ανεμογεννητριών, στη Μάνη
20 July 2021

Πάει για Σεπτέμβριο η δημοπράτηση της Παλιάς Ηλεκτρικής

Ακόμη μια χρονική καθυστέρηση, η οποία θα είναι απ’ ότι φαίνεται η τελευταία, θα υποστεί το εμβληματικό έργο κατασκευής του νέου Πολιτιστικού – Πνευματικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της διατηρητέας Παλιάς Ηλεκτρικής στη Δημοτική αγορά της Καρδίτσας που περιλαμβάνει και την ταυτόχρονη ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.

Όπως είναι γνωστό, οι αδελφοί Αθανάσιος και Βασίλης Μπρακατσούλας είχαν προσφέρει στο Δήμο Καρδίτσας δωρεάν, τόσο την αρχική μελέτη του έργου το 2011, όσο και την επικαιροποίησή της.

Η παραλαβή της μελέτης έγινε τελικά στις 26 Ιανουαρίου του 2021 από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας στην πλήρη μορφή της, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία και είχε σταλεί μετά την ένταξη του έργου το 2017. Με βάση αυτή τη μελέτη που επεστράφη στο Δήμο Καρδίτσας από το ΥΠΠΟ το 2020, έγινε και η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Τη χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μια διαδικασία που θα ολοκληρώνονταν αυτή την περίοδο εάν οι μελετητές δεν έστελναν πριν λίγες ημέρες κάποιες νέες τεχνικές μεταβολές που θα πρέπει να ενσωματωθούν, όπως ενημέρωσε το KarditsaLive.Net ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κουτρομάνος.

Έτσι, η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης από το Τεχνικό Γραφείο που ανέθεσε την σύνταξή τους η Περιφέρεια θα καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη δημοπρασία του νέου Πνευματικού και Πολιτιστικού κέντρου της Καρδίτσας.

Από κει και πέρα, οι διαδικασίες μέχρι την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου με τον επιλεγμένο ανάδοχο απαιτούν περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθούν. Άρα, στις αρχές της Άνοιξης του 2022 είναι το πιο πιθανό να έχουμε την έναρξη των εργασιών στη Δημοτική αγορά.

Η Παλιά Ηλεκτρική χτίστηκε το 1910, (το αρχικό κτίριο είχε αρχίσει να οικοδομείται το 1904), ενισχύοντας έναν σημαντικό αστικό πόλο στον αντίποδα της κεντρικής πλατείας.

Το συγκρότημα του εργοστασίου αποτελείται από δύο ορθογώνια κτίρια, με παράθυρα πλαισιωμένα από συμπαγή τούβλα, αετωματική επίστεψη με κυκλικό φεγγίτη και δίρριχτες σκεπές. Το ισόγειο λιθόκτιστο κτήριο στέγαζε το μηχανοστάσιο και το διώροφο, τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και την κατοικία του Διευθυντή. Τα γραφεία στεγάζονταν σε παρακείμενο χαμηλό κτίσμα.

Τον ηλεκτροφωτισμό της Καρδίτσας είχε αναλάβει με πεντηκονταετές συμβόλαιο ο γνωστός βιομήχανος του Βόλου Μελέτιος Σταματόπουλος. Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι το 1957, οπότε η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψαν στην κυριότητα του Δήμου το 1965.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Σε σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της μελέτης, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1388,74 μ2. Αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης στην πόλη.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια. Το πρώτο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη και το δεύτερο κτίριο που είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ΄επέκταση στη νότια πλευρά του πρώτου με κοινό μεσότοιχο, είχε αρχικά ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το τρίτο ισόγειο κτίσμα είναι ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του δεύτερου και αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί, επειδή δεν έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η συνολική επιφάνεια του πρώτου και δεύτερου κτιρίου είναι 419,15 μ2.

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/14942/240 ΦΕΚ107/ΑΑΠ/04.04.2012 της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου, του κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κήρυξη αφορά όλο το κτίριο Α και το αρχικό τμήμα του κτιρίου Β.

Το έργο αναμόρφωσης της Παλιάς Ηλεκτρικής, αφορά στη λειτουργία του συγκροτήματος ως Πολιτιστικό κέντρο – Εκθεσιακό χώρο.

Για την καλύτερη οργάνωση και διάταξη των χώρων του συγκροτήματος θα κατασκευαστεί προσθήκη με όψη από υαλοπετάσματα που θα αποτελέσει τον χώρο υποδοχής, με διαστάσεις 6,3Χ7,1Χ8,25 μ.

Επίσης θα αντιμετωπιστεί η παθογένεια των κτιρίων με κατάλληλες ενέργειες στατικής αποκατάστασης και κατασκευής στέγης για το κτίριο Β. Έτσι το νέο Πολιτιστικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – foyer, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας.

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει το καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τους ισχυρούς σεισμούς του περασμένου Μαρτίου στην Ελασσόνα οι οποίοι προκάλεσαν πτώσεις πέτρινων κομματιών από την σκεπή και τους τοίχους της Παλιάς Ηλεκτρικής στον περίγυρό της, (η ηλεκτρονική εφημερίδα μας είχε επισημάνει με σχετικό ρεπορτάζ στις 13/3/2021 το πρόβλημα), ο Δήμος Καρδίτσας έχει αποκλείσει το χώρο για αποφυγή κάποιου ατυχήματος αφού το μέρος είναι πολυσύχναστο και εκεί γύρω λειτουργεί λαϊκή αγορά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: