«Πάρε με τηλέφωνο όταν φτάσεις» – οι ζωντανοί εφιάλτες και οι φοβίες μιας μάνας
24 October 2021
Οι Συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος για την απώλεια της Φ. Γεννηματά: “Έδωσε με θάρρος και αξιοπρέπεια τις μάχες της ζωής της”
25 October 2021

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν από τις 12 Οκτωβρίου μετά την υποτροπή της βασικής της νόσου.

Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου. Από την πρώτη στιγμή οι διαγνώσεις ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικές για την πορεία της υγείας της, παρόλα αυτά η ίδια, οι συγγενείς της και οι συνεργάτες της πίστευαν ότι θα καταφέρει να βγει και πάλι νικήτρια. Ωστόσο, κατά τη δεύτερη εβδομάδα της νοσηλείας υπήρξε επιδείνωση της υγείας της, γι’ αυτο άλλωστε δεν πήρε και το αναμενόμενο εξιτήριο. Από το βράδυ της Κυριακής, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία.

Με ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Ευαγγελισμός αναφέρει: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά , ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική.

Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί είχε την ιδιότητα της βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο.

Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Η πολυετής μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο

Πέρυσι είχε προχωρήσει σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για τις δυσκολίες που είχε βιώσει όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.

«Οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα»

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Alpha τον Ιούνιο του 2020, προσθέτοντας ότι «εμείς (σ.σ. εννοεί την ίδια και την αδερφή της) ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

«Οι γονείς μου έφυγαν με εφτά μήνες διαφορά»

Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί και στους δύο γονείς της, που πέθαναν από καρκίνο με εφτά μήνες διαφορά, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Γεννηματά και την σύζυγό του, Κάκια Βέργου-Γεννηματά.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

«Για χρόνια ζούσα με τη σκέψη ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα»

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί στους φόβους που της προκαλούσε για τη δική της υγεία το γεγονός ότι οι δύο γονείς της «χτυπήθηκαν» από τον καρκίνο.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά, η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», έλεγε το 2020 η Φώφη Γεννηματά.

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ.

Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβε Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 2002 εξελέγη Υπέρ – Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και το 2006.

Παράλληλα το 2003 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε).

Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεξελέγη βουλευτής και διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις Εθνικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.

Τον Ιανουάριο του 2016 απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του Κινήματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οδήγησε στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής κατά την οποία εκλέχθηκε Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2017 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι.

in.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: