Γιορτή του Αθλητισμού της Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο)
3 April 2023
Παράγωγα: Ανατροπή στα δυσοίωνα στοιχήματα μετά το +3,42% στη βδομάδα
3 April 2023

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης μουσικός και συνθέτης, Ριουίτσι Σακαμότο

Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του φάρυγγα το 2014. Έχασε την μάχη στις 28 Μαρτίου του 2023. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε χθες.

Ο γεννημένος στο Τόκιο καλλιτέχνης, εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία του 1983 «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» σε σκηνοθεσία Ναγκίσα Όσιμα, όπου έπαιξε τον ρόλο του διοικητή σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, πρωταγωνιστώντας δίπλα στον Ντέιβιντ Μπάουι. και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το θεματικό τραγούδι που συνέθεσε εξακολουθεί να αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Το σάουντρακ κέρδισε βραβείο BAFTA.

Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το μουσικό θέμα κέρδισε ένα βραβείο Όσκαρ, ένα Γκράμι και μια Χρυσή Σφαίρα.

Ο Σακαμότο ήταν επίσης γνωστός για τη δουλειά του με το πρωτοποριακό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), του οποίου αποτελούσε ιδρυτικό μέλος.

Έχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία, ο Σακαμότο ζούσε για τη μουσική. Ως μαθητής λυκείου, ανέβαινε στα κατάμεστα από κόσμο βαγόνια και διασκέδαζε μετρώντας όλους τους διαφορετικούς ήχους που έκανε το τρένο καθώς προχωρούσε.

Στην διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες όπως οι David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N’Dour, and Fennesz. Επίσης, έγραψε το κομμάτι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην Βαρκελώνη. Εκτός από τα σκορ του για τον Τελευταίο αυτοκράτορα, είχε ντύσει μουσική ταινίες όπως τα The Sheltering Sky (1990), Little Buddha (1993) και The Revenant (2015) ενώ έγραφε μουσική και για άνιμε και βιντεοπαιχνίδια.

Ο Σακαμότο, που ήταν ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, έκανε διάλειμμα περίπου ενός χρόνου από τη δουλειά του το 2014 για να ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο στον λαιμό. Παρότι θεραπεύτηκε από αυτόν έπειτα από χρόνια θεραπείας, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Η δεύτερη σύζυγος του ήταν η διάσημη Γιαπωνέζα τζαζ συνθέτρια και μουσικό, Akiko Yano.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: