«Η Αττική είναι ασφαλής και μπορεί να αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο»
1 July 2021
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η πράσινη Agenda, στο μεγάλο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, από τον Κώστα Καλογράνη
1 July 2021

Πέτρος Μαυρέας: “Ντροπή να μην μπορούν να πάνε οι μαθητές σχολείο το 2021”

Παρέμβαση του Πολιτευτή της Β΄ Πειραιά για το τεράστιο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών στη Σαλαμίνα

Ο δραστήριος πολιτευτής της Β΄ Πειραιά, κ. Πέτρος Μαυρέας, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Σαλαμίνας, κ. Σωκράτη Λάρο προχωρούν σε μία καίρια παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το τεράστιο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών Λυκείου του νησιού.
Οι δύο άνδρες εισηγούνται προς τον δήμαρχο Σαλαμίνας, κ. Γιώργο Παναγόπουλο, μετά και το έγγραφο της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Σαλαμίνας που παρατίθεται παρακάτω, όπως αιτηθεί στο ΚΤΕΛ του Δήμου ή στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά και Νήσων την δημιουργία ή την χρηματοδότηση μονού δρομολογίου από τις απομακρυσμένες περιοχές προς τα Λύκεια, χωρίς να υπάρχει μετεπιβίβαση των μαθητών για την ασφάλειά τους.

Πέτρος Μαυρέας: “Ντροπή να μην μπορούν να πάνε οι μαθητές σχολείο το 2021”

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Mavreas.jpg

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρέας ανέφερε: “Είναι ντροπή για τον Δήμο, την Περιφέρεια και όποιον άλλον διοικητικό οργανισμό εμπλέκεται με τη μεταφορά των μαθητών, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν το 2021 οι μαθητές Λυκείου ενός ολόκληρου νησιού, όπως η Σαλαμίνα. Στέκομαι στο πλευρό της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Σαλαμίνας και του Προέδρου Σωκράτη Λάρου στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένο το διάστημα του Καλοκαιριού ώστε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς να αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι οικογένειές τους αλλά και γενικότερα η εκπαιδευτικής κοινότητα του νησιού αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα επέμβουμε όπου κρίνουμε.”

Η επιστολή της Ένωσης Γονέων στον Δήμαρχο Σαλαμίνας
Επειδή τα γραπτά μένουν, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών της Σαλαμίνας είχε παρέμβει σχετικά από όταν διαπιστώθηκε το τεράστιο αυτό πρόβλημα και είχε στείλει την παρακάτω επιστολή, όπου του έδειχνε και την λύση του προβλήματος.
Αναλυτικά, η επιστολή ανέφερε:
ΠΡΟΣ: Δαρχο Σαλαμίνας
ΘΕΜΑ: Μεταφορές Μαθητών
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

  1. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και λαμβάνοντας υπόψη:
    α) την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 50025/2018 όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018 με θέμα «Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες»
    β) Την χωροταξική συγκέντρωση των Λυκείων που λειτουργούν στη Σαλαμίνα (λειτουργία δύο Γενικών Λυκείων στο δυτικό άκρο της πόλης της Σαλαμίνας επί της Λεωφόρου Φανερωμένης, ενός Γενικού Λυκείου στην περιοχή του Καματερού Αμπελακίων και ενός Επαγγελματικού Λυκείου επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη της Σαλαμίνας)
    γ) την μεγάλη έκταση του νησιού καθώς και την διασπορά των οικισμών (αποστάσεις πλέον των 5 χιλιομέτρων των εν λειτουργία Λυκείων από πολλούς οικισμούς και κυρίως της νότιας Σαλαμίνας)
    δ) Το πλήθος των μαθητών (περί τους 90-100 μαθητές) που κατοικούν σε οικισμούς που απέχουν πλέον των 5χλμ από το 1ο και 2ο Λύκειο, όπως στο Αιάντειο ( ~ 8χλμ), Κακή Βίγλα ( ~ 10χλμ), Γυάλα ( ~ 12χλμ), Περιστέρια (~14 χλμ.).
    ε) την χαμηλή συχνότητα των δρομολογίων των ΚΤΕΛ Σαλαμίνας προς και από τους περιφερειακούς οικισμούς
    στ) την έλλειψη απευθείας δρομολογίων από τους περιφερειακούς οικισμούς προς τα ΓΕΛ και αντίστροφα
    ζ) την ανάγκη πολλών μαθητών να χρησιμοποιούν πολλαπλά δρομολόγια για να μετακινηθούν από την κατοικία τους προς τις σχολικές μονάδες και αντίστροφα η) τον μεγάλο όγκο μαθητών που μετακινούνται με το δρομολόγιο που διέρχεται από τα
    Λύκεια, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορούν να επιβιβαστούν στο δρομολόγιο που συμπίπτει χρονικά με το πέρας των μαθημάτων και να μην προλαβαίνουν την ανταπόκριση προς τους περιφερειακούς οικισμούς.
    θ) την έλλειψη πεζοδρομίων στην πλειονότητα των δρόμων των περιφερειακών οικισμών με αποτέλεσμα οι μαθητές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από την κατοικία τους έως τις στάσεις επιβίβασης περπατώντας επί του οδοστρώματος με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας
    ι) σωρευτικά τον επιπλέον χρόνο που χρειάζονται οι μαθητές των περιφερειακών οικισμών για να μετακινηθούν προς και από τις σχολικές τους μονάδες λόγω των (ε), (στ), (ζ) και (η), με αποτέλεσμα να μειονεκτούν έναντι των συμμαθητών τους που κατοικούν σε περιοχές όμορες των σχολικών μονάδων.
    ια) το πρωτοφανές γεγονός ότι το ωράριο λειτουργίας των ΓΕΛ προσαρμόζεται, άτυπα, στους χρόνους των δρομολογίων των ΚΤΕΛ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την δημιουργία τακτικού δρομολογίου των ΚΤΕΛ για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των μαθητών των ΓΕΛ που διαμένουν σε περιφερειακούς οικισμούς με απόσταση άνω των 5 χιλιομέτρων από τις σχολικές τους μονάδες. Από το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Σαλαμίνας (Εν.Συ.Γ.Μα. Δ.Σαλαμίνας), προτείνεται η δημιουργία ενός πρωινού δρομολογίου, τις εργάσιμες ημέρες, με αφετηρία την περιοχή των Περιστερίων το οποίο να διέρχεται διαδοχικά, αλλά όχι περιοριστικά, από τις περιοχές Πέρανι, Κακή Βίγλα, Γυάλα, Αιάντειο και Αιάντειο ΝΑΤΟ, προς τα ΓΕΛ, με χρόνο άφιξης στο συγκρότημα των ανωτέρω σχολικών μονάδων την 08:00 π.μ. και ενός αντίστροφου μεσημβρινού δρομολογίου προς τις ανωτέρω περιοχές με χρόνο αναχώρησης από τα ΓΕΛ περί τις 14:15.

  1. Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της Ένωσης με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη με την συμμετοχή των συνεργατών της, κ. Παπαδημητρίου από την Διεύθυνση Παιδείας και κ. Κονιδάρη, από τη Διεύθυνση Μεταφορών. Κατά την τηλεδιάσκεψη ενημερωθήκαμε για την αδυναμία της Αντιπεριφέρειας Νήσων να εντάξει το ανωτέρω δρομολόγιο στις διατάξεις του Άρθρου 2 ΚΕΦ ΄Β ή ΄Γ της Κ.Υ.Α.50025/2018, όπως ήταν η αρχική πρότασή μας, καθώς κατά δήλωση του αρμόδιου Διευθυντή κ. Παπαδημητρίου, δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ (Κ.Υ.Α.50025/2018), αφού από την διοίκηση των ΚΤΕΛ δηλώνεται η δυνατότητα κάλυψης της μεταφοράς των μαθητών με τον υφιστάμενο συνδυασμό δρομολογίων, παρόλο που αυτό προϋποθέτει την άτυπη τροποποίηση του ωραρίου των ΓΕΛ προκειμένου να προλάβουν οι μαθητές το τακτικό δρομολόγιο των ΚΤΕΛ.
  2. Από την πλευρά μας κρίνουμε ότι με τα υφιστάμενα δρομολόγια η κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των μαθητών προς και από τα ΓΕΛ είναι ανεπαρκής για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην παρα.1 του παρόντος εγγράφου.
  3. Η χρόνια ανοχή μιας προβληματικής κατάστασης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι παγιοποίησής της και για τον λόγο αυτό ζητούμε την συνδρομή σας για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών των ΓΕΛ προς τις σχολικές τους μονάδες με τρόπο που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει το δικαίωμα των μαθητών στην ίση μεταχείριση, στις ίσες ευκαιρίες και στην ασφάλεια.

Με τιμή
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Λάρος Σωκράτης.”

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: