Αθ. Ακρίβος: “Να εξασφαλίσουμε στις μελλοντικές γενιές να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο αγαθό στο διηνεκές”
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία καθιερώθηκε το 1992 και γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου, αποτελεί μία αφορμή για απολογισμό και χάραξης νέων στρατηγικών προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα σε ασφαλές νερό.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
400 εκατομμύρια παιδιά, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός συμβουλος , κ. Αθανάσιος Ακρίβος ανάφερε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: “Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν χρόνιο υποσιτισμό, όχι από έλλειψη επαρκούς τροφής για όλους αλλά από ανισότητα προσβάσεων σε γη, νερό, πιστώσεις και αγορές. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (μεταλλαγμένα) δεν αποτελούν τη λύση, αφού το άμεσο πρόβλημα είναι η διανομή και όχι η παραγωγή. Επιπλέον, τα μεταλλαγμένα αντιπροσωπεύουν μη αποδεκτούς κινδύνους για το περιβάλλον, τους μικρούς ανεξάρτητους αγρότες και τους καταναλωτές αλλά και για τη βιοποικιλότητα, που αποτελεί την καλύτερη διασφάλισή μας απέναντι σε πιθανές αγροτικές καταστροφές. Η ανεπάρκεια νερών αποτελεί πραγματική απειλή, σε υπέργειους ταμιευτήρες αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Η αποδάσωση στις λεκάνες απορροής έχει καταστρεπτικές συνέπειες με κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ η ερημοποίηση και η υποβάθμιση των εδαφών επεκτείνονται με ταχύτητα. Ακτίνα φωτός αποτελεί η ραγδαία ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.
Εμείς ως “Πράσινη Θεσσαλία”:
– Θεωρούμε θεμελιώδες δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό νερό για τις βασικές ανάγκες και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδιωτικοποίηση υδάτινων πόρων και υποδομών ύδρευσης.
– Εργαζόμαστε για την εξάλειψη των επιδοτήσεων στην κατανάλωση νερού, με μόνη εξαίρεση τις κοινωνικές ανάγκες, και για ορθολογικότερη χρήση του με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση.
– εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ποιοτική και ποσοτική προστασία τόσο του πόσιμου όσο και των υπόγειων νερών, καθώς και τιμολογήσεις που να διασφαλίζουν επαρκή προστασία των υδάτινων πόρων από υπερκατανάλωση και μείωση των αποθεμάτων.
– Θεωρούμε απόλυτο αγαθό την προστασία των λεκανών απορροής και την καλή κατάσταση των ποτάμιων συστημάτων και εργαζόμαστε μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για να σταματήσει κάθε υποβάθμιση των ποταμών, περιλαμβανομένης της κατασκευής μεγάλων φραγμάτων και αρδευτικών έργων αλλά και της αποδάσωσης στις λεκάνες απορροής.”
Η Θεσσαλία πρασινη περιφέρεια “έχει επεξεργασμένες θέσεις και προωθεί λύσεις όπως η εξοικονόμηση, Η αποκατάσταση των υγροτόπων και η αποκατάσταση των φυσικών ρεμάτων ώστε να αντικατασταθεί ο κύκλος του νερού, να ανακοπεί η πορεία της Κλιματικής Αλλαγής και να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο αγαθό στο διηνεκές. Όχι στη μόλυνση του νερού. Όχι στην αλόγιστη χρήση του νερού.”