Νίκη Μιχαλάκη στις εκλογές της ΕΝΠΕ
13 November 2019
Δήμος Καρδίτσας : Προμήθεια κλαδοτεμαχιστή και κάδων κομποστοποίησης
14 November 2019

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη “Η οικογένεια και ο διαβήτης”

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια.

Ο διαβήτης είναι ένας κοινός όρος ο οποίος περιγράφει αρκετές διαταραχές του μεταβολισμού. Στο διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη, ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό.
Οι πιο συχνοί τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Oikogenia-kai-diavitis

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2018 και 2019 είναι «Η Οικογένεια και ο Διαβήτης».
Έχει επιλεγεί ένα χρονικό πλαίσιο διετίας για την καλύτερη εφαρμογή της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη

Οι δράσεις κατά τη διάρκεια των δύο ετών της εκστρατείας θα έχουν ως στόχο:

Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια.

Να προωθηθεί ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση του διαβήτη.

Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια.
Πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με διαβήτη. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι Διαβήτης τύπου 2, η οποία μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης, της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Οι οικογένειες έχουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κινδύνων του Διαβήτη τύπου 2 και πρέπει να διαθέτουν την εκπαίδευση, τους πόρους και το περιβάλλον για να εφαρμόσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

1 στους 2 ανθρώπους που ζουν σήμερα με Διαβήτη είναι αδιάγνωστος. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι Διαβήτης τύπου 2. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του Διαβήτη. Η συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου για όλους τους τύπους Διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση του.

Ο Διαβήτης μπορεί να είναι ακριβός για το άτομο και την οικογένεια. Σε πολλές χώρες, το κόστος της ένεσης ινσουλίνης και η παρακολούθηση, από μόνη της μπορεί να καταναλώσει το ήμισυ του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος της οικογένειας και η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για το Διαβήτη δεν είναι εφικτή για πάρα πολλούς. Επομένως, η πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα και φροντίδα για το Διαβήτη είναι επείγουσα προκειμένου να αποφευχθεί το αυξημένο κόστος για το άτομο και την οικογένεια.

Η στήριξη της οικογένειας στη φροντίδα του Διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι έχει ουσιαστική επίδραση στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας για τα άτομα με Διαβήτη.

Επομένως, είναι σημαντικό να είναι προσιτή σε όλους τους διαβητικούς και τις οικογένειές τους η διαρκής αυτοδιαχείριση του Διαβήτη για να μειώσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις της νόσου που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική ποιότητα ζωής.

Ακρίβος Αθανάσιος

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: