Παρασκευή (25/11): 18 θετικά rapid tests στην Καρδίτσα, 9 στον Παλαμά και 1 στους Σοφάδες
26 November 2022
Στην κορυφή του κόσμου με δυο βραβεία το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – ΟΚΑΝΑ και το Εργαστήρι Ζωής για τις δράσεις του κατά των Εξαρτήσεων: Πρώτο βραβείο Impact Award και το Βραβείο Κοινού στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Λισαβόνας
27 November 2022

«Παγωμένo» λόγω Γ.Π.Σ. το σχέδιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για φωτοβολταϊκό πάρκο 1,6 MW

Τη δημιουργία ενός ακόμα φωτοβολταϊκού πάρκου, -σαν κι αυτά που είχε δημιουργήσει στον πρώην Δήμο Κάμπου πρωτοπορώντας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- αυτή τη φορά για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της ΔΕΥΑ Καρδίτσας είχε δρομολογήσει ο αείμνηστος πρώην Δήμαρχος Κώστας Παπαλός από τη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης που υπηρέτησε μέχρι τον πρόσφατο χαμό του.

Εννιά μήνες όμως μετά  από τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου που θα απάλλασσε την δημοτική επιχείρηση από ένα μεγάλο μέρος του υψηλού ενεργειακού της κόστους, δεν έχουν προχωρήσει, καθώς «σκοντάφτουν» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

«Κόλλησε» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

.Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ της επιχείρησης είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο να προωθήσει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,6 MW στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των  εγκαταστάσεων και συστημάτων της ΔΕΥΑΚ που υπολογίζονται σε περίπου 1,8 MW ετησίως με κόστος σε ετήσια βάση τα δύο τελευταία χρόνια, -όπου σημειωτέον η Εγκατατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων δεν λειτουργούσε και κανονικά– 330.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με την εφαρμογή και της ρήτρας αναπροσαρμογής η ΔΕΥΑΚ τον περασμένο Ιανουάριο είχε πληρώσει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 85.912,32 ευρώ τετραπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021!

Για να υποβάλει όμως αίτημα σύνδεσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο Δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ  η ΔΕΥΑΚ χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει με  μακροχρόνια μίσθωση σε βάθους 30 ετών μια έκταση τουλάχιστον 20 στρεμμάτων πλησίον των εγκαταστάσεων της ΕΕΛ. Τέτοια έκταση υπάρχει κοντά στον Βιολογικό Καθαρισμό και μάλιστα ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας όμως η εκμίσθωσή της όπως μας ενημέρωσε ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ κ. Αχ. Ζαγορίτης ερωτηθείς για την πορεία του σχεδίου, δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι διαδικασίες έχουν «κολλήσει» προς το παρόν στο γεγονός ότι η εν λόγω δημοτική έκταση εμφανίζεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος προοριζόμενος για … Κοιμητήριο και  μολονότι έχουν προβλεφθεί και άλλοι καταλληλότεροι χώροι γι’ αυτή τη χρήση, απαιτείται μια διαδικασία «αποδέσμευσης» της παραπάνω έκτασης, αφού διευκρινιστεί πρώτα αν κάτι τέτοιο απαιτεί τροποποίηση του ΓΠΣ ή μπορεί να γίνει με απλούστερο και λιγότερο χρονοβόρο τρόπο. Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο η ΔΕΥΑΚ υλοποιώντας την ειλημμένη απόφασή της θα προχωρήσει στην εκμίσθωση του χώρου και στην υποβολή αιτήματος στη ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού στο Δίκτυό της, διαφορετικά ενδέχεται να αναζητηθεί άλλη κατάλληλη έκταση που πρέπει επίσης να βρίσκεται κοντά σε εγκαταστάσεις τα ΔΕΥΑΚ.

Σε κάθε περίπτωση με το ενεργειακό κόστος στα ύψη η αναζήτηση τεχνικών απομείωσής του με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊών πάνελ και του συμψηφισμού της παραγόμενης ‐ καταναλισκόμενης ενέργειας δείχνει να είναι μονόδρομος για τη ΔΕΥΑΚ, η οποία εκτιμάται ότι θα κάνει απόσβεση της επένδυσής της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BDo%C2%BB-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%B3-%CF%80-%CF%83-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4-%CE%B5-%CF%85-%CE%B1-%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-1%2C6-mw

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: