Σε ρυθμούς εξεταστικής η οποία διεξάγεται εξ’ αποστάσεως βρίσκεται ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τους φοιτητές να ξεκινούν σταδιακά να γράφουν εργασίες αλλά και να συνδέονται μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή για να περάσουν τα μαθήματα.
Η πρυτανική αρχή έχει δώσει ένα μεγάλο εύρος στην ημερομηνία πραγματοποίησης των εξετάσεων, καθώς ουσιαστικά θα διαρκέσουν μέχρι και τις 9 Αυγούστου.
Αυτή την περίοδο γίνονται στα περισσότερα Τμήματα οι εξετάσεις που είναι για τους φοιτητές επί πτυχίω, δηλαδή, όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών και οφείλουν μαθήματα.
Τα περισσότερα Τμήματα θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις για τους φοιτητές των εξαμήνων τους από τις 22 Ιουνίου, δηλαδή την άλλη Δευτέρα.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την πετυχημένη αντιμετώπιση της πρόκλησης για τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα, πλέον περνά στην επόμενη φάση που είναι και η διεξαγωγή της εξεταστικής από απόσταση.
Η Σύγκλητος έχει λάβει εδώ και μερικές εβδομάδες σχετική απόφαση και ήδη έχουν ετοιμαστεί οι διαδικασίες με τις ψηφιακές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες θα μπορούν να γίνονται οι συνδέσεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά καθηγητής «χθες έκανα εξέταση μέσω υπολογιστή και οι φοιτητές βρίσκονταν στα σπίτια τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας».
Για την πραγματοποίηση των εξετάσεων εξ’ αποστάσεως υπάρχουν διάφοροι τρόποι και οι καθηγητές επιλέγουν αυτόν που θεωρούν πιο αποτελεσματικό για το μάθημά τους. Εξάλλου και τα ίδια τα μαθήματα ποικίλλουν από τμήμα σε τμήμα.
Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές μπορούν να εξεταστούν σε απευθείας χρόνο σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, «σωστού» ή «λάθους», ή προφορική εξέταση. Επίσης οι καθηγητές μπορούν να δώσουν μια ερώτηση στους φοιτητές οι οποίοι θα κληθούν σε απευθείας χρόνο να απαντήσουν γραπτώς.
Στο ερώτημα, αν θα είναι εύκολο να αντιγράψουν από το βιβλίο που θα έχουν δίπλα τους την απάντηση, η απάντηση των καθηγητών είναι πως οι ερωτήσεις τίθενται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου οι φοιτητές να μην έχουν τον χρόνο να ανατρέξουν στις απαντήσεις του βιβλίου και να αντιγράφουν. Προσθέτουν άλλωστε πως και στα αμφιθέατρα διεξάγονται εξετάσεις με ανοικτά βιβλία.
Επίσης μια άλλου είδους εξέταση είναι να δίνουν οι καθηγητές εργασίες τις οποίες οι φοιτητές θα πρέπει να απαντήσουν μετά από μια μέρα. Μάλιστα θα κληθούν να περιγράψουν την απάντηση στον καθηγητή δείχνοντας παράλληλα και τον βαθμό κατανόησής τους.
Τι θα γινόταν, όμως αν οι εξετάσεις διεξάγονταν στα αμφιθέατρα;
“Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μετακινηθούν περίπου 40.000 φοιτητές από διάφορες περιοχές της χώρας για να έρθουν στη Θεσσαλία και τη Λαμία ή να μετακινηθούν μεταξύ των θεσσαλικών πόλεων με τρένα, λεωφορεία που σε τέτοιες υγειονομικές συνθήκες ίσως να μην είναι τόσο λειτουργικό”, τονίζεται από την πρυτανική αρχή.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης δήλωσε πως “αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία για όλα τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα και έμειναν λίγα εργαστηριακά μαθήματα. Επομένως κανένα μάθημα δεν χάθηκε. Επίσης έχει ξεκινήσει σε ορισμένα Τμήματα η εμβόλιμη εξεταστική για τους φοιτητές επί πτυχίω, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υπόλοιπους φοιτητές.
Ήδη οι καθηγητές έχουν δώσει οδηγίες στους φοιτητές για το πότε θα εξεταστούν τα μαθήματα και με ποιο τρόπο, πάντα μέσα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πάντως όλες οι διαδικασίες γίνονται ομαλά.”