Ολοκληρώθηκε το υβριδικό διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις και Προτάσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση».
Η ΚΕΔΕ και η Ελληνογερμανική Συνέλευση διατηρούν πολύ στενή συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για την αντιμετώπιση πολλών κοινών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και των δύο χωρών, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι. Υψηλού πολιτικού κύρους παρουσίες, στο Συνέδριο.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Εσωτερικών Δόμησης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Stephan Mayer, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τη στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ της ελληνικής αυτοδιοίκησης και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τους Δήμους και τους πολίτες, Ανάγκη για επανασχεδιασμό των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε κράτος της Ευρώπης
Στο συνέδριο τονίστηκε ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας των επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να υπάρξει ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης κι αντιμετώπισης πολιτικής προστασίας, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους, ώστε οι πολίτες κάθε πόλης και χωριού να αισθάνονται ασφαλείς για τη ζωή και την περιουσία τους.
Έγινε εκτενής αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα, για την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός, στελεχωμένος από ειδικούς επιστήμονες, θα σπεύδει επί τόπου σε κάθε σημείο της πατρίδας μας που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή για να συνδράμει τους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα κι αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που θα προκύπτει.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Απαιτούνται αλλαγές σε επίπεδο θεσμών και οργάνωσης για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς
Ο Προέδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι «Ζούμε την εποχή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές και δεν αφήνει αμφιβολία πως ό,τι, κάποτε, θεωρούσαμε ακραίο και σπάνιο, πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε ακραίο αλλά ούτε και σπάνιο.
Στο Δημόσιο και στους Δήμους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή αυτή η νέα πραγματικότητα, γι αυτό και δρομολογούνται αλλαγές στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως άλλωστε έχει ζητήσει εδώ και καιρό η Αυτοδιοίκηση, μαζί με το θεσμικό εκσυγχρονισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης. Πλέον φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα και η Πολιτική Προστασία από ξεχασμένη υποστελεχωμένη υπηρεσία αρχίζει και αποκτά τον πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να έχει.
Η μεταβολή των καιρικών φαινομένων σε ακραία, απαιτεί δράση. Πρέπει αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αναστρέψουμε τις αλλαγές στο περιβάλλον με αλλαγές πολιτικής. Στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθώντας την ανακύκλωση, τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας από βιώσιμες πηγές. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, προλαμβάνοντας καταστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται η δημιουργία σύγχρονων δομών και μηχανισμών άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, μετά από κάποια φυσική καταστροφή.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται: Εξοπλισμός των Δήμων με σύγχρονα μέσα και υλικοτεχνική υποδομή. Σύγχρονο κι ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Χρειάζεται απλοποίηση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών. Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων. Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ευτυχώς γίνονται πολλά βήματα στην σωστή κατεύθυνση πλέον στην πατρίδα μας αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η σημερινή μας ημερίδα με την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αφού έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την νοοτροπία και την αποτελεσματικότητα του γερμανικού μηχανισμού». Σ. Πέτσας: Δέσμευση της Κυβέρνησης, για τερματισμό της χρήσης λιγνίτη ως το 2028. Στήριξη των Δήμων για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και την ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τερματισμό χρήσης λιγνίτη έως το 2028, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 60% έως το 2030 και την απαγόρευση χρήσης ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Επίσης τόνισε ότι αναδιοργανώνεται η Πολιτική Προστασία και ενισχύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη Δήμων και Περιφερειών.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση πρακτικών για την άμεση οικονομική ανακούφιση πληγέντων με την συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών και των φορέων που θα καταβάλουν κάθε φορά τις αποζημιώσεις.
Τέλος τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί και η λογική της ασφάλισης περιουσιών για φυσικές καταστροφές.
• Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός, Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, χαιρέτησε την ημερίδα αναφερόμενος στην αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μορφές δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η συνεχής ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι εμπεδωμένο πλέον ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι δίπλα στην Ελλάδα και τους Δήμους και σε περιόδους κρίσης αλλά και κάθε στιγμή για την οργάνωση πρακτικών που θα μας κάνουν όλους να νιώθουμε πιο ασφαλείς», τόνισε ο κ. Barthle.
• Ο Κοινοβουλευτικός Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Stephan Mayer αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης των δύο χωρών αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών αφού η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Ευρώπη. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη αλλά και να ενισχυθεί το εθελοντικό κίνημα που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών, αναφέροντας ότι στη Γερμανία υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια εθελοντών που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία.
• Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι χρειάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και τους αναγκαίους πόρους και στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. «Η πολιτική προστασία του μέλλοντος δεν μπορεί να φτιαχτεί με πρακτικές και θεσμικό πλαίσιο του παρελθόντος. Στην επόμενη φορά που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, πρέπει όλοι να έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός για το καλό των πολιτών μας και της χώρας. Ούτε λεπτό δεν πρέπει να μείνει χαμένο για να γίνει η αναγκαία αναδιοργάνωση έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε όποτε, όπου και όπως χρειάζεται για να προστατευτεί ο κάθε πολίτης», δήλωσε ο κ. Πατούλης.
• Ο Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παγκόσμιος κίνδυνος που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή αλλά και πρωτοβουλιών για την οργάνωση καλύτερων μηχανισμών, δομών και τεχνογνωσίας που θα φέρουν πιο αποτελεσματικές πρακτικές. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει και θα παίζει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και στην ανακούφιση των συνεπειών και γι’ αυτό απαιτούνται συνεργασίες ευρωπαϊκού επιπέδου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως συμβαίνει με το σημερινό μας συνέδριο», δήλωσε ο κ. Μαμσάκος.
• Στη διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι έχουμε ολοένα αυξανόμενη εκδήλωση καταστροφών και κρίσεων ενώ αυξάνεται παγκόσμια και η ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων, οι οποίες λαμβάνουν μία εκθετική μορφή σε κάθε επίπεδο. Μόνο το τελευταίο διάστημα, είπε, έχουν σημειωθεί πάνω από 1000 περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων παγκόσμια (σεισμοί, τσουνάμι, τυφώνες καύσωνες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.).
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι εξαιτίας αυτών των κρίσεων και καταστροφών αναμένεται 144 εκ. άνθρωποι να μεταναστεύσουν την προσεχή δεκαετία. Αναφερόμενος στην τελευταία ελληνική εμπειρία σημείωσε ότι στη χώρα μας οι κρίσεις από φυσικά φαινόμενα συνδυάστηκαν με την κρίση της πανδημίας, όπως στην περίπτωση του σεισμού στο Καναλ άκ ι της Πρέβεζας, τις πλημμύρες στην Εύβοια, την Καρδίτσα, την Κεφαλονιά και τελευταία τον σεισμό του Τυρνάβου, όπου χρειάστηκαν ανάλογα συνδυαστικά σχέδια αντιμετώπισης. Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη ο ΟΑΣΠ, έχει διαμορφώσει νέα αντισεισμικά σχέδια αντιμετώπισης στο πεδίο συνδυαστικά με την πανδημία.
Ειδικά για τον σεισμό στον Τύρναβο ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε ως περίπτωση πετυχημένης διαχείρισης κρίσης, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες δράσεις ενημέρωσης, ενώ συνδυάστηκε και με παράλληλα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού με τη δρομολόγησης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού.
Εν κατακλείδι ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές λαμβάνοντας τα εξής υπόψη:
Την πολυπλοκότητα – συνθετότητα των κινδύνων και κρίσεων καταστροφών.
Την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων
Τις καταστροφές κατά τη διάρκεια εξελισσόμενων καταστροφών και κρίσεων
Τις καταστροφές και κρίσεις σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές
Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις καταστροφές
Τη συσχέτιση των καταστροφών και των γεωπολιτικών κρίσεων.
Για την επίτευξη ουσιαστικού εκσυγχρονισμού και εφαρμογής ενός νέου και αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας,
• Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, επικεντρώθηκε σε δύο ουσιώδεις κατευθύνσεις και επίπεδα: Στο Θεσμικό επίπεδο,(με βάση το Νόμο 4662/2020), με τη συμπλήρωση και επίλυση επιμέρους ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί, αλλά και όσων προέκυψαν από τη διαχείριση της πανδημίας, τα οποία στα πλαίσια μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης να πάρουν χαρακτήρα ρύθμισης. Επίσης, με τη συμπλήρωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπου παρουσιάζεται σύγχυση ή επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Ταυτόχρονα απαιτείται η διεύρυνση του ρόλου των δήμων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία ισχυρών τοπικών δομών και μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας για την άσκηση του ρόλου αυτού. Σ
το επιχειρησιακό επίπεδο με την εκπόνηση και εφαρμογή τριετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου Συλλογικής Υποστήριξης των Φορέων του Συστήματος Διακυβέρνησης της δημόσιας πολιτικής προστασίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης
• «Στοίχημα για τη χώρα μας είναι η σωστή διάγνωση του προβλήματος και ο σωστός σχεδιασμός για την οργάνωση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.
Μιλώντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη επεσήμανε ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.
Τα Περιφερειακά Σχέδια για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) που ήδη έχει δρομολογηθεί η εκπόνησή τους, με βάση τις κλιματικές συνθήκες και την τρωτότητα κάθε Περιφέρειας, όπως είπε, θα καθορίσουν επακριβώς τους τομείς πολιτικής και τις γεωγραφικές ενότητες προτεραιότητας για λήψη μέτρων, καθώς επίσης και τα οικονομικά μέσα για την υλοποίησή τους.
Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να αναλάβουν ένα σχέδιο δράσης με βάση τα περιφερειακά σχέδια που θα πρέπει να εξειδικεύονται περαιτέρω σε τοπικό επίπεδο και αν καταλήγουν σε ιεραρχημένα έργα και δράσεις που θα ενισχύουν, θα συμπληρώνουν και θα θωρακίζουν τις τοπικές υποδομές (οδικές, ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων κ.α.), από κάθε κατηγορία κινδύνου .
Τέλος ο κ. Παπαναστασίου ανέλυσε το σχέδιο δράσης δώδεκα σημείων το οποίο επεξεργάστηκε η Επιτροπή Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ
• Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Γερμανίας, Dr Klaus Ritgen, επεσήμανε ότι σε ότι αφορά στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας από Καταστροφές όπως ονομάζεται στη χώρα, υπάρχει νομοθεσία που τη ρυθμίζει σε επίπεδο Ομόσπονδων Κρατιδίων. Τα νομοθετικά πλαίσια που ισχύουν στα κρατίδια, έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.
Σχετικά με το ποιο κρατικό επίπεδο αναλαμβάνει την αρμοδιότητα ενός συμβάντος μιας καταστροφής, εξήγησε ότι τα κρατίδια έχουν μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στις επαρχίες και στους δήμους, δηλαδή στο επίπεδο της ΤΑ, με σαφείς κανόνες και συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχει συντονιστικό όργανο που θα δράσει ωστόσο η επαρχία δεν βρίσκεται μόνη της σε μια καταστροφή όταν τα μέσα που διαθέτει δεν είναι επαρκή. Υπάρχει δυνατότητα να λ άβει μέσα και από γειτονικές επαρχίες. Αν υπάρχει καταστροφή μεγαλύτερης κλίμακας, τότε υπάρχουν και τα διαθέσιμα μέσα της Ομοσπονδίας που μπορεί να αιτηθεί μια επαρχία μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας συνδρομής, αλλά και Οργανισμός Τεχνικής Αρωγής, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
• «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, προτείνοντας δράσεις και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν πριν και κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου γεγονότος, βασιζόμενη στη συσσωρευμένη εμπειρία πολλών ετών διαχείρισης, δύσκολων καταστάσεων», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας- Γεν. Γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Ιωάννης Γιώργος. Επεσήμανε ότι η Πολιτική Προστασία είναι υπόθεση όλων των υπηρεσιών, όλων των φορέων του δημοσίου, όλου του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και βεβαίως στο βαθμό, που του αναλογεί, του κάθε πολίτη. « Και για να έχουμε τα ορθά αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρήσουμε τον εαυτό μας ότι αποτελούμε τα γρανάζια της πολιτικής προστασίας» όπως είπε και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για την πρόληψη, τον μετριασμό των επιπτώσεων και της ετοιμότητας αλλά και της αποκατάστασης ζημιών και καταστροφών. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των αιρετών στα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν προκειμένου.
• Στις ιδιαίτερες προκλήσεις της περιφέρειας Δυτικής Πομερανίας Vorpommern-Greifswald , λόγω της ευρείας έκτασης της (3.927 τ. Χλμ) αναφέρθηκε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και Καταστροφών, Werner Hackbarth, επικεντρώνοντας στον κίνδυνο πυρκαγιών. Ιεραρχικά η ανώτερη αρχή Πολιτικής Προστασίας είναι το υπουργείο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Vorpommern-Greifswald. Υπάρχει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, είπε, και επίσης ένα κεντρικό όργανο διαχείρισης κρίσεων που αναλαμβάνει τον συντονισμό των μονάδων. Τόνισε επίσης ότι η Πολιτική Προστασία βασίζεται στον εθελοντισμό, με τον ρόλο των εθελοντών να είναι πολύ σημαντικός, γι’ αυτό και λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ είναι και ασφαλισμένοι. Υπογραμμίζοντας επίσης το ζήτημα επικίνδυνων υλικών και της μεταφοράς τους, είπε ότι υπάρχουν δύο μονάδες που είναι εκπαιδευμένες να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις διαρροής επικίνδυνων υλικών.
• Για να είναι αποτελεσματική η πολιτική προστασία σε τοπικό επίπεδο και στο πεδίο, είναι αναγκαία η επιχειρησιακή οργάνωση, οι πόροι, ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά το θέμα των αρμοδιοτήτων τόνισε ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών. Σημείωσε ακόμη ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συντονίσουν και να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας στη κατεύθυνση της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της διαχείρισης του κάθε κινδύνου. «Η πρόσφατη και εξελισσόμενη αντιμετώπιση της Covid-19, τόνισε ο κ. Κουπτσίδης, αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα γιατί χρειάζεται η κοινωνία να είναι καθολικά συμμέτοχη, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών, με ατομική και συλλογική ευθύνη».
• Βασικό μέλημα της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο είναι η ολική αναμόρφωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της χώρας τόνισε ο Σπύρος Γεωργίου, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και υπεύθυνος του RescEU, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ από το οποίο θα ωφεληθούν και οι δήμοι της χώρας, καθώς θα τους παραχωρηθούν μηχανήματα έργου. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε την άριστη συνεργασία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των δήμων όλης της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα με την πανδημία. Τέλος ανέφερε ότι χάρη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ReskEU, έχει δημιουργηθεί δίκτυο προστασίας από την πανδημία και η χώρα μας έχει δημιουργήσει ειδική αποθήκη με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ, πλήρως εξοπλισμένη με υλικά προστασίας για την αντιμετώπιση αναγκών και ήδη έχει στείλει σχετική βοήθεια σε Γαλλία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Β. Μακεδονία.
• Οι χιονοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς Έβρου και Άρδα τείνουν να αποτελούν «καθημερινότητα» για τον δήμο Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη. Ο δήμος με τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει, σε συνεργασία και με την περιφερειακή αρχή, προσπαθεί καταρχήν να προλάβει τις επιπτώσεις των φαινομένων και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίσει. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Μαυρίδης, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων από τη μια και ο ελλειμματικός διακρατικός συντονισμός δράσεων πρόληψης των πλημμυρικών φαινομένων και στη συνέχεια αντιμετώπισης τους προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις των προβλημάτων. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας τόνισε ότι άμεσα πρέπει: Να υπάρξει συντονισμός με τους περιφερειακούς συντονιστές Πολιτικής Προστασίας, να λειτουργήσουν και άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί, να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης των υδάτων και της στάθμης των ποταμών. Επίσης να υπάρξει κοινός διαλειτουργικός κόμβος δεδομένων με τη Βουλγαρία και την Τουρκία προκειμένου να γνωρίζει η κάθε πλευρά την ποσότητα και τη στάθμη των υδάτων κ αι των φραγ μάτων. Να επιδιωχθεί διακ ρατική συμφωνία για τον καθαρισμό του Έβρου.
• Ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου μεταφέροντας την πρόσφατη εμπειρία της περιοχής του από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σημείωσε ότι «ποτέ δεν θα μπορούμε να είμαστε 100% ετοιμοπόλεμοι σε έναν ακραίο φυσικό κίνδυνο. Μπορούμε όμως να αποτρέψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των επιπτώσεών του εάν έχουμε σχεδιάσει την αντίδραση και είμαστε προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουμε». Σημείωσε ότι στις σύγχρονες συνθήκες απαιτούνται γενναίες πολιτικές και μηχανισμοί πολιτικής προστασίας με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και στη συνετή διαχείριση των όποιων επιπτώσεων προκύπτουν ανά περίπτωση. Υπογράμμισε ότι στο κρίσιμο αυτό πεδίο κομβικός και εμφανώς αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία καλείται να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος και διαχείρισης των επιπτώσεών του. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να μεριμνήσει σε μεγάλο βαθμό για την πρόληψη και την προετοιμασία. Τόνισε ότι «κλειδί» παραμένει η συνέργια μεταξύ των φορέων, ο ξεκάθαρος μεταξύ τους διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και η αποφυγή των «οριζόντιων λύσεων».