Σε δημόσια διαβούλευση η “Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας”
2 June 2021
Ελασσόνα: Δωρεάν για 8 χρόνια ο εξοπλισμός τηλεοπτικού σήματος για τις «λευκές περιοχές
2 June 2021

Παράταση για την εκπόνηση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ζητούν οι δήμοι

Οι δυσχέρειες που έχουν προκύψει στη διοικητική και οργανωτική λειτουργία των δήμων, λόγω της πανδημίας, καθώς και η ανάγκη προσαρμογής του Δημοσίου στις επιταγές του νέου νόμου 4783/2021 για τις δημόσιες συμβάσεις φαίνεται πως καθυστερούν τις διαδικασίες εκπόνησης Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) από δήμους που έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

Οι δήμοι έχουν διατυπώσει αιτήματα προς το Πράσινο Ταμείο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης των Σ.Φ.Η.Ο., που είναι η 30η Ιουνίου, με το δεύτερο να διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ότι «δύναται να παρατείνεται και πέραν της 30ής.6.2021 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφόσον συντρέχουν δικαιολογητικοί λόγοι αδυναμίας εμπρόθεσμης εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο., όπως επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-1″».

Το Πράσινο Ταμείο, τονίζει πως κατανοεί απολύτως τις δυσχέρειες που έχουν προκύψει. «Ωστόσο, τυχόν παράταση των σχετικών προθεσμιών δεν είναι στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Πράσινου Ταμείου, το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο και μόνο, ως προς το πρόγραμμα των Σ.Φ.Η.Ο. Είμαστε σε επικοινωνία και συνεννόηση με το εποπτεύον υπουργείο που παρακολουθεί στενά το ζήτημα και μεταφέρουμε τα αιτήματα των Δήμων, προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί. Είμαστε βέβαιοι πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη».

Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πράσινο Ταμείο προκύπτει ότι 114 από τους 254 ενταγμένους δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει τη διοικητική διαδικασία. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο ο αριθμός των δήμων που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ήταν 75.

Έως προχθές, 31 Μαΐου 2021 η κατάσταση έχει ως εξής:

Έχουν υπογράψει σύμβαση 16 δήμοι με κατακύρωση διαγωνισμού είναι 3, έχουν ολοκληρώσει διαδικασία διακήρυξης 62, ενώ σε διαδικασία δημοσιότητας αιτήματος (ΚΗΜΔΗΣ, Διαύγεια κ.λ.π.) 33 ακόμα δήμοι.

Το Πράσινο Ταμείο καλεί και τους υπόλοιπους δήμους να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας, ώστε να κατορθώσουν να επωφεληθούν από ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: