Την αδράνεια της Ευρώπης αναφορικά με τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει την πράσινη μετάβαση με ανταγωνιστικούς όρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρείες της γηραιάς ηπείρου που χάνουν έδαφος στη διεθνή «αρένα» από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ, Ασία και αλλού, στηλίτευσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ. της Εurometaux σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ως παράδειγμα της ευρωπαϊκής αβελτηρίας ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχήματος Green Pool (που θα συνέβαλε στο να αποκτήσουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες «πράσινη» ενέργεια σε ελκυστικές τιμές μέσω χορήγησης κινήτρων για τη σύναψη PPA).
Ο ίδιος τόνισε ότι η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ (όπως το Inflation Reduction Act) οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της γηραιάς ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής.
«Τα αστέρια (σ.σ.: αναφορά στη σημαία της Ε.Ε.) φαίνεται να μην ευθυγραμμίζονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτές τις μέρες και ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.
O ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -και ιδίως η γαλλογερμανική διαφωνία αναφορικά με την αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε.- έχουν ως αποτέλεσμα «κάθε χώρα να κάνει τα δικά της και οι Βρυξέλλες να μην κάνουν τίποτε». «Εκεί βρισκόμαστε και γι’ αυτό η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει (σ.σ.: στην ανάληψη πρωτοβουλιών), τη στιγμή που τα μισά από τα χυτήρια ψευδαργύρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων στη γηραιά ήπειρο είναι κλειστά αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Eurometaux, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο μη σιδηρούχων μετάλλων της Ε.Ε.
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ακόμα ότι οι συνθήκες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι πολύ δύσκολες διότι, όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή υπάρχει παραγωγή που προέρχεται από τη Ρωσία, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή και η οποία αντικαθιστά παραγωγή που έχει χαθεί στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν 5 εκατομμύρια τόνοι, έχει μειωθεί σε 2,5 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθεί να μειώνεται. Αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε δε ότι η παραγωγή των μετάλλων και ειδικά των μη σιδηρούχων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού. «Δεν είναι μόνο το αλουμίνιο, είναι επίσης ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το νικέλιο. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο θα μετακινηθούν σε μέρη όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες. Η Ευρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και την πιο ακριβή ενέργεια από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Άρα, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει, αλλά για να επιστρέψουμε πρέπει να συνεννοηθούμε στις Βρυξέλλες, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας ότι η δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων εντείνει την ανασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε όλα τα κράτη-μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο.