Τ. Θεοδωρικάκος στο Balkan Forum: Μόνιμη δομή συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με βάση την Αυτοδιοίκηση
25 September 2020
Δ. Παπαστεργίου: Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες η πρώτη άμυνα απέναντι στο τραγικό φαινόμενο εμπορίας ανθρώπων
25 September 2020

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: “Φταίνε εκείνοι που έδωσαν άδειες σε πλημμυρικές περιοχές”

Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες βράδυ στη Λάρισα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας λόγω των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και κυρίως στο νομό Καρδίτσας
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τη θεομηνία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Θεσσαλίας μιλώντας για τις ποσότητες νερού που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή: «2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν σε λίγη ώρα στην Καρδίτσα. Όταν αρδεύεται ο κάμπος από την Λίμνη Πλαστήρα και για αρκετούς μήνες φεύγουν 105 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Σε ελάχιστες ώρες όμως έπεσαν στη λίμνη 98 εκατ. κυβικά μέτρα νερό».

  • Μίλησε για τις επιχειρήσεις διάσωσης: «Ήμασταν εκεί με όλα τα μηχανήματά μας και τους ανθρώπους μας. Χίλιες και πλέον διασώσεις. Αριθμός που δεν υπήρξε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σώσαμε ανθρώπους και ζωντανά. Έρχονται συνεχώς συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ανθρώπους που βοηθήθηκαν».
  • Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν: «Το έκτακτο φαινόμενο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Παρόλα αυτά εμείς την Πέμπτη στις 18.02 βγάλαμε ανακοίνωση για έκτακτο δελτίο βροχής».
    Μιλώντας για ευθύνες είπε ότι «θα αποδοθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με κομματικά συμβόλαια και αθεράπευτο λαϊκισμό. Θα γίνει με διάγνωση της κατάστασης» και απηύθυνε το ερώτημα: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι που επέτρεψαν να υπάρχει οικισμό»ς σε τέτοιες περιοχές πλημμυρικές; Έδωσαν άδειες να χτίσουν εκεί ενώ δεν έπρεπε». «… Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε 118 αντιπλημμυρικά έργα που πολλές φορές έσωσαν χωριά, πόλεις και περιουσίες».
    Για την πολιτική διάσταση του ζητήματος είπε: «Μέχρι το 2018 η ευθύνη των ποταμών που περνούσαν μέσα από τους αστικούς ιστούς ανήκε στους Δήμους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε χωρίς πόρους την ευθύνη στις Περιφέρειες. Απευθύνθηκε τότε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι καταπατείται το Σύνταγμα. Τότε γιατί δεν μίλησε κανείς από αυτούς που διαμαρτύρονται και φωνάζουν τώρα;» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουζάκι και την περιοχή γύρω από το ποτάμι.
    «Τώρα δεν μπορεί να βγει άδεια για το Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Κανείς δεν μας είπε το σχέδιο διαφυγής αν συμβεί κάτι τέτοιο. Κανείς δήμος» και έθεσε πάλι το ερώτημα: «Ποιος θα πάει κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος; Κανείς δεν παρέδωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό κάνουν οι νοικοκυραίοι άρχοντες».
    Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν με μεγαλύτερη ανάλυση των γεγονότων οι αντιπεριφερειάρχες κ. Κολυνδρίνη και Μιχαλάκης από Μαγνησία και Τρίκαλα αντίστοιχα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: