Νέο σύγχρονο σύστημα στάθμευσης στα Τρίκαλα
27 November 2020
4,5 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια στην Ελασσόνα
27 November 2020

Περιφερειακός σχεδιασμός για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων που έχει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με Δημάρχους της Αττικής με αντικείμενο τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους 5 Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο μελετητής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Μπούρκας.
Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των Δήμων σχετικά με την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της υπαγωγής του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου το έργο να ανατεθεί και να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).
Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά το σχεδιασμό της Περιφέρειας στους 5 Δημάρχους και μαζί με τον μελετητή έδωσαν διευκρινίσεις και απάντησαν σε ερωτήματα, με στόχο τη σύνθεση απόψεων για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ειδικότερα ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι το έργο είναι σύμφωνο με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Αττικής ( 2016) και αφορά την επεξεργασία τόσο των σύμμεικτων απορριμμάτων όσο και των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων που παράγονται στην Π.Ε. Ενότητα Πειραιά και Νήσων. Το έργο θα ενσωματωθεί και στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής το οποίο είναι υπό εκπόνηση, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέοι στόχοι του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων.
«Σ΄ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να βάλουμε τέλος σε παθογένειες και περιβαλλοντικά «εγκλήματα» χρόνων, δίνοντας ξεκάθαρες και αποτελεσματικές λύσεις τόσο στην περιοχή του Πειραιά, που είναι μια επιβαρυμένη περιοχή όπως και σε όλη την Αττική, σας θέλουμε συνεργάτες και αρωγούς», τόνισε και πρόσθεσε πως πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ώριμα έργα, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την Αττική. «Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια με σχέδιο για την προώθηση ολοκληρωμένων, βιώσιμων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Κατά τη συζήτηση και αναφερόμενος στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό ξεκαθάρισε πως η διαχείριση θα αφορά μόνο τα απόβλητα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πρόσθεσε πως στο νέο ΠΕΣΔΑ που είναι υπό διαμόρφωση θα αποτυπώνονται με σαφήνεια τα όρια διαχείρισης από πλευράς των Δήμων.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η διαβούλευση θα συνεχιστεί με στόχο να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των Δημάρχων αλλά και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα του περιφερειακού σχεδιασμού και τόνισε« Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οφείλουμε απέναντι στις επόμενες γενιές να βρούμε λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε συνοδοιπόροι».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: