Λύση στο πρόβλημα των κενών ιατρικών θέσεων σε άγονες περιοχές δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προσφέροντας 1.000 ευρώ επίδομα σε όσους πάνε να καλύψουν δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια.
Ο ΠΙΣ, θέλοντας να προλάβει τυχόν δραστικά μέτρα από μέρους του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να χορηγήσει από το ταμείο του επίδομα 1.000€ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες.
Επίσης, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών, θα χορηγήσει δωρεάν συνδρομή για 3 πανελλήνια συνέδρια σε κάθε γιατρό.
Απευθύνει δε πρόσκληση στους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν ειδικότητα, και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις Παθολογικές Κλινικές είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, η οποία, από το 2022 που οι γιατροί καταθέτουν προτάσεις, δεν τους κάλεσε ποτέ να τις συζητήσουν.
Επίσης, δεν θέσπισε ειδικά μέτρα για νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, όταν δεν έχει κάνει καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση του 2 ετών διογκούμενου προβλήματος.
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι γιατροί δεν έλαβαν ποτέ γραπτά και αναλυτικά τις ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις τους και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, εργάστηκαν μόνοι τους για την εύρεση 39 ιατρών σε 14 νοσοκομεία, χωρίς να ξέρουν πόσοι και πού.
Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόβλημα προέκυψε στα νησιά, καθώς, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κέντρα αιμοκάθαρσης, επειδή δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Ανακοίνωση του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέρριψε οριστικά το αίτημα για καταβολή των εξόδων αιμοκάθαρσης για ένα διάστημα 10 μηνών, το έτος 2020, εν μέσω πανδημίας. Οι πάσχοντες στην Αίγινα χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο Κέντρο για την αιμοκάθαρσή τους, καθώς εκεί τους έστελνε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μάλιστα έδινε έγκριση για τα οδοιπορικά τους.