Μας οδήγησε μαζί με έναν φίλο του στη συμβολή του Καλέτζη με την εκτροπή του Καράμπαλη και η εικόνα που αντικρύσαμε ήταν σοκαριστική: μια τεράστια επιφάνεια του ποταμού λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το αρδευτικό φράγμα που λειτουργεί στο σημείο έχει καλυφθεί από χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες, κάποιες από τις οποίες και από χρησιμοποιημένα φυτοφάρμακα. Η εικόνα όπως μας ανέφεραν, επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο όταν αρχίζει η αρδευτική περίοδος και γίνεται παροχέτευση νερών.
Τα περισσότερα πλαστικά σύμφωνα με τους ίδιους προέρχονται από τον οικισμό της Μαύρικας, αλλά για την μόλυνση δεν είναι άμοιροι ευθυνών και κάποιοι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής που δεν κάνουν ορθή διαχείριση των συσκευασιών από εφόδια και φυτοφάρμακα.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του Καλέτζη όπως την παρουσιάζουμε και από το σημερινό ρεπορτάζ θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς ώστε σε πρώτη φάση να γίνει η οποία παρέμβαση καθαρισμού μπορεί να γίνει στο σημείο, -το οποίο δεν είναι και εύκολα προσβάσιμο- αλλά να αναπτυχθεί και μια ευρύτερη συνεργασία φορέων και ενεργών πολιτών για την πρόληψη της μόλυνσης των ποταμών της περιοχής και αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής χωρίς επιστροφή.
Σημειώνεται ότι ο Καλέτζης χύνεται στον Ενιπέα που αυτός με την σειρά του λίγα χιλιόμετρα παρακάτω χύνεται στον Πηνειό, ο οποίος καταλήγει στην θάλασσα.
Σύμφωνα δε με παγκόσμιες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αντικειμένων και πλαστικών υλών κάθε είδους καταλήγουν στους ωκεανούς, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση μια μελέτη η οποία ανέφερε ότι το 90% των πλαστικών στους ωκεανούς το ρίχνουν μόλις δέκα ποταμοί του πλανήτη…
Κωστής Κριτσιάνης