Έκθεση: Πώς η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει την υγεία των παιδιών
14 November 2019
ΟΑΕΔ: 55.489 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης μέσα από τα 14 ανοικτά προγράμματα
14 November 2019

Ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται μετά τον Ιούνιο του 2020

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, σε σημερινή συνέντευξη του στον Real FM ξεκαθάρισε πως «μετά τον Ιούνιο τα ‘βαριά’ αυθαίρετα, αυτά δηλαδή που έχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις και δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται, θα οδεύουν προς κατεδάφιση». Επιπρόσθετα, τόνισε πως η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου αφορά όλα κτήρια, αυθαίρετα και μη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Περιβάλλοντος, «πρόκειται για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλαδή που το 40% σε ένα ολόκληρο κτίριο είναι αυθαίρετο ή κτίριο που έχει υπερβεί το όριο ως προς το ύψος κατά 2 μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και αστικά ακίνητα».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «τα υπόλοιπα αυθαίρετα θα μπορούν να δηλώνονται και μετά τον Ιούνιο του 2020, αλλά πλέον θα δηλώνονται μέσα από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου», ενώ όπως διευκρίνισε, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα αφορά σε όλα τα κτίρια και τα ακίνητα και στο πλαίσιο της δήλωσης αυτής, θα πρέπει να δηλώνεται και το αυθαίρετο.
Όλα τα κτήρια θα πρέπει να έχουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα
Σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ο κ. Οικονόμου είπε πως είναι κάτι που προβλέπεται αρκετά χρόνια τώρα και αφορά όλα τα κτήρια, νόμιμα ή μη, ωστόσο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, τονίζοντας πως όσοι έχουν σπίτια θα πρέπει να βγάλουν άμεσα Ηλεκτρονική Ταυτότητα, όπως έχουν όλα τα καινούρια κτίρια που την αποκτούν αμέσως (για τα καινούρια κτίρια δεν έχει κόστος η απόκτησή της).

Επιπλέον πρόστιμα για τα αυθαίρετα που δεν θα έχουν δηλωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ακόμη ότι «κάτι που δεν αλλάζει είναι το έτος μέχρι το οποίο έχεις δικαίωμα να νομιμοποιήσεις τα αυθαίρετα, δηλαδή το έτος κατασκευής, το 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι ότι η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων που έληξε τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2020».

Τέλος, σχετικά με τα πρόστιμα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όσα αυθαίρετα δεν τακτοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και δεν είναι στην κατηγορία προς κατεδάφιση θα έχουν επιπλέον πρόστιμο, το οποίο θα είναι 20% τον πρώτο χρόνο και μετά 5% ανά έτος» ενώ διευκρίνισε πως «ότι είναι πριν από το 1955 δεν υπόκειται στη διαδικασία αυθαιρέτων άρα τα παλιά κτίρια είναι εκτός αυτής».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: