Ωστόσο η αλλαγή ρότας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει διαφανεί εδώ και καιρό. Δεν ήταν κάτι που συνειδητοποίησε αιφνιδίως η αγορά την Παρασκευή. Γιατί λοιπόν είχαμε τόσο έντονη αντίδραση; Η παύση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει την τόσο μεγάλη υποχώρηση των «ταύρων» έναντι των «αρκούδων» στη Wall Street. Τι συνέβη λοιπόν;
Αυτό που είδαμε – και θα μπορούσε να έχει συνέχεια, χωρίς μία μεγάλη διόρθωση να θεωρείται δεδομένη, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, που ήρθαν να θυμίσουν στους επενδυτές την πραγματικότητα. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και το sell off στα ομόλογα – που έδειξε ότι οι τιμωροί της αγοράς έχουν επιστρέψει – ήταν οι αφορμές για τις ρευστοποιήσεις. Η πραγματική αιτία ήταν πως οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ύστερα από ένα πολυετές ράλι οι αποτιμήσεις, ειδικά στον κλάδο τεχνολογίας, είναι υπερβολικά ακριβές.
Επενδυτικές εταιρείες θεωρούν ότι μία διόρθωση σε διψήφιο ποσοστό (από 10% έως 15%) θα ήταν εύλογη, ύστερα από μία μακρά περίοδο κατά την οποία οι δείκτες της Wall Street, αλλά και άλλων μεγάλων χρηματιστηρίων διεθνώς κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κόντρα σε υποτονικά μακροοικονομικά δεδομένα και ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 2025 θα είναι ένα έτος απωλειών. Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν ανάκαμψη μετά την προσωρινή διόρθωση και κλείσιμο της χρονιάς με μικρά κέρδη της τάξης του 5%.
Αυτό εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει δασμούς και άλλα μέτρα, που θα επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και φοροελαφρύνσεις όπως και χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα δώσουν ώθηση στα εταιρικά κέρδη. Η εικόνα των τελευταίων θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των μετοχών. Πολλοί πιστεύουν ότι μία σειρά ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να «αναστήσει» τους ταύρους.
Να σημειωθεί ότι ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street έχει απωλέσει το σύνολο των κερδών που είχε εξασφαλίσει μετά τις προεδρικές εκλογές και τον ενθουσιασμό που είχε επικρατήσει για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Σήμερα είναι 0,7% χαμηλότερα από τις 5 Νοεμβρίου 2024. Ο Russell 2000 με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης – που θεωρούνται ότι θα είναι εκ των μεγάλων ωφελημένων από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ – έχει υποχωρήσει 10% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε σκαρφαλώσει στα τέλη Νοεμβρίου.
Από τις αρχές του 2025 τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500, που είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, καταγράφουν πτώση περίπου 1%.
Την ίδια ώρα η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας έχει σκαρφαλώσει στο 4,772%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ το δολάριο επιδίδεται σε ράλι.
Σήμερα, Δευτέρα, ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, του γιεν, της στερλίνας και άλλων κορυφαίων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται η στερλίνα, η οποία με πτώση 0,5% στα 1,216 δολάρια, καθηλώνεται σε νέα χαμηλά 14 μηνών.
Σε τροχιά ανόδου και το πετρέλαιο, με την τιμή του μπρεντ να ενισχύεται 1,6% στα 81 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) να καταγράφει κέρδη 1,7% στα 77,90 δολάρια το βαρέλι.