Το «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει για πέντε παραστάσεις στο Μέγαρο
1 February 2024
Το Σάββατο (3/2) μεταφέρεται η λειτουργία του κολυμβητηρίου όπου φιλοξενεί αγώνες – Παραμένει χωρίς άδεια πυροπροστασίας
1 February 2024

«Πολιορκούν» τις Βρυξέλλες οι αγρότες – Εκρηκτικό κλίμα με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής (εικόνες)

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν στους Ευρωπαίους ηγέτες χιλιάδες αγρότες που έχουν κατακλύσει με τρακτέρ τις Βρυξέλλες και τους δρόμους γύρω από τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής των 27. Με φόντο την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, αγρότες άναψαν φωτιές και εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή.

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

REUTERS/Yves Herman

Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν από κοινού ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Ασίγαστη οργή

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε, διαδήλωσαν και πάλι χθες. Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου 1.000 αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Αν και το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην Ε.Ε..

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

REUTERS/Yves Herman

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: