Διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή αλλιώς όταν η νύφη δεν θέλει να ζυμώσει…
17 December 2023
Μεξικό: Επίθεση σε γιορτή – 12 νεκροί
18 December 2023

Πορτογαλία: Ο Πέδρο Νούνο Σάντος, διάδοχος του Κόστα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) επέλεξε τον Πέδρο Νούνο Σάντος για να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα.

Ο πρώην υπουργός υποδομών — υποστηριζόμενος κυρίως από την αριστερή πτέρυγα του προοδευτικού κόμματος — κέρδισε τις εκλογές του PS το Σάββατο έναντι του υπουργού Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Καρνέιρο με 62% των ψήφων.

Στις 10 Μαρτίου, ο Νούνο Σάντος, 46 ετών, θα αντιμετωπίσει τον Λουίς Μαυροβούνιο του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την απόφαση του Κόστα να παραιτηθεί μετά από έρευνα για διαφθορά που ξεκίνησε τον Νοέμβριο εναντίον του και πολλών μελών της κυβέρνησής του.

Ποιος Κόστα;

Η παραίτηση του Κόστα είχε επίσης επιπτώσεις στις Βρυξέλλες – όπου ο πρώην πρωθυπουργός θεωρήθηκε πρωτοπόρος για μια από τις μελλοντικές κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σφιχτή κούρσα μεταξύ του PS και του PSD, ενώ το σκληρό δεξιό κόμμα Chega θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές του να «σπάσει» το δικομματικό σύστημα της Πορτογαλίας.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του το βράδυ του Σαββάτου, ο νέος υποψήφιος των Σοσιαλιστών κάλεσε για ενότητα του κόμματος ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών. «Η ευθύνη μου είναι να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο και μεταρρυθμιστικό σχέδιο», είπε.

Ο Νούνο Σάντος είναι γνωστός για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες — οι οποίες βοήθησαν τους Σοσιαλιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση με ακροαριστερά κόμματα το 2015.

Σημειώνεται πάντως πως πριν έναν χρόνο, παραιτήθηκε από υπουργός Υποδομών μετά από ένα σκάνδαλο που αφορούσε μια μεγάλη αποζημίωση απόλυσης από την εθνική αεροπορική εταιρεία TAP, η οποία υπαγόταν στις αρμοδιότητές του.

Πηγή: Politico

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: