Στο πλευρό του στάθηκε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε μια επίδειξη συμμαχίας «χωρίς όρια» απέναντι στη Δύση. Ο Πούτιν απηύθυνε ομιλία σε χιλιάδες στρατιώτες και πάνω από 20 ξένους ηγέτες, συνδέοντας ανοιχτά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σημερινή, πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διανύει πλέον το τέταρτο έτος της.
«Όλη η Ρωσία στηρίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία ως συνέχεια της αντιναζιστικής κληρονομιάς. «Η Ρωσία ήταν και θα είναι φραγμός ενάντια στον ναζισμό, τη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες περί «ναζιστικού καθεστώτος» στο Κίεβο.
Για πρώτη φορά, η παρέλαση περιελάμβανε και φάλαγγα στρατιωτικών φορτηγών με drones, σε μια συμβολική αναγνώριση του ρόλου τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρόντα ήταν επίσης πυραυλικά συστήματα Yars, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Την τελετή ολοκλήρωσε υπερπτήση έξι μαχητικών Su-25 πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει μονομερή τριήμερη κατάπαυση του πυρός για να συμπέσει με τον 80ό εορτασμό της νίκης, την οποία όμως η Ουκρανία χαρακτήρισε «θεατρική φάρσα». Από την Τετάρτη το βράδυ, όταν υποτίθεται ότι ξεκίνησε η εκεχειρία, το Κίεβο καταγγέλλει χιλιάδες ρωσικές παραβιάσεις, με σχεδόν 200 συγκρούσεις στη γραμμή του μετώπου, 18 αεροπορικές επιδρομές και πάνω από 4.000 βομβαρδισμούς.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τηρεί την κατάπαυση και κατηγορεί την Ουκρανία για εκατοντάδες παραβιάσεις. Την Πέμπτη, ένας ρωσικός drone φέρεται να σκότωσε γυναίκα στην περιοχή της Ζαπορίζια, ενώ ουκρανικά πλήγματα σε αεροδρόμια προκάλεσαν χάος σε πτήσεις στη Ρωσία.
Ο Σι Τζινπίνγκ είχε περίοπτη θέση δίπλα στον Πούτιν, φορώντας τη μαυροπορτοκαλί κορδέλα του Αγίου Γεωργίου – σύμβολο στρατιωτικής δόξας για τη Ρωσία, αλλά απαγορευμένο σε αρκετές γειτονικές χώρες. Πάνω από 100 Κινέζοι στρατιώτες συμμετείχαν στην παρέλαση, ενώ ρωσικά κρατικά μέσα υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η ρωσική στροφή προς την Ανατολή αποτυπώθηκε και με στρατιωτικά αγήματα από τη Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ και τη Μογγολία – αν και οι Βορειοκορεάτες δεν παρήλασαν.
Ο Πούτιν αγκάλιασε δημοσίως έναν Βορειοκορεάτη αξιωματικό με διακρίσεις, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε την ρωσική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ σε ένδειξη στενών δεσμών.
Σημειωτέον ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας πολεμώντας κατά των ουκρανικών δυνάμεων.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ηγετών ήταν οι Λούλα ντα Σίλβα (Βραζιλία), Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα), Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Σερβία) και Ρόμπερτ Φίτσο (Σλοβακία) – ο μόνος ηγέτης χώρας της ΕΕ που ταξίδεψε στη Μόσχα.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε καλέσει νωρίτερα όλα τα κράτη-μέλη και υποψήφιες προς ένταξη χώρες να μην συμμετάσχουν λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Πούτιν και Σι συναντήθηκαν δύο φορές πριν την παρέλαση και, σύμφωνα με κινεζικά μέσα, είχαν ανεπίσημες συνομιλίες για την Ουκρανία.
Σε βραδινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι επανέλαβε την πρότασή του για εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών – μια ιδέα που στηρίζουν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Δήλωσε μάλιστα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως «ένα τέτοιο βήμα θα ήταν πραγματικός δείκτης βούλησης για ειρήνη».
Ο Τραμπ, μέσω της πλατφόρμας του Truth Social, υποστήριξε δημόσια την πρόταση για άνευ όρων εκεχειρία και προειδοποίησε για νέες κυρώσεις προς όποια πλευρά την παραβιάσει.