Δημοπρατείται ο ποδηλατόδρομος επί της Ηρώων Πολυτεχνείου
3 March 2021
ΔΕΥΑΛ: Σε πέντε σημεία η διανομή εμφιαλωμένου νερού
4 March 2021

Πράσινο Κίνημα: Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας διαλύουν τις περιοχές Natura

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την απαράδεκτη διάταξη που έχουν συνυπογράψει και με την οποία ξηλώνεται σταδιακά η προστασία των περιοχών Natura 2000.
Πρόκειται για μία διάταξη που έρχεται σε αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ακυρώνει τον ίδιο τον σκοπό της προστασίας των περιοχών Natura, καθώς Ζώνες προστασίας ξηλώνονται και απομονώνονται περιοχές, όχι για να προστατευτούν οι σημαντικοί οικότοποι και τα είδη που ζουν εκεί, αλλά για να αναπτυχθούν επενδυτικά έργα μέσα σε αυτές.
Αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον διάταξη:

  • Κατακερματίζει τις περιοχές προστασίας και απομονώνει τμήματά τους με βάση αόριστα επενδυτικά κριτήρια και όχι την περιβαλλοντική τους σημασία.
  • Αγνοεί την πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
  • Προσπαθεί να παρακάμψει τα αιτήματα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή σημαντικών νομικών υποχρεώσεων για την αποτροπή υποβάθμισης των περιοχών Natura.
  • Υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.
    Το Πράσινο Κίνημα ζητά να αποσυρθεί το άρθρο 219 από το σχέδιο νόμου και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των προστατευόμενων περιοχών.

Η ειρωνεία να περνά το νομοσχέδιο την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σαν σήμερα το 1978 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών, δεν θα αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους.
Από τότε καθιερώθηκε η ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Στη Συνολική Εκτίμηση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων για το 2019, είχε ήδη επισημανθεί ότι ο τρέχων παγκόσμιος ρυθμός εξαφάνισης ειδών είναι ανεξέλεγκτος και επιταχύνεται. Σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των ειδών στον πλανήτη απειλείται από εξαφάνιση, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Θα ντρέπεται ο ΟΗΕ με αυτά που συμβαίνουν εδώ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Δάση και Βιοπορισμός: Υποστηρίζοντας τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη». Στόχος, η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των δασικών ειδών, των δασικών οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους, για τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια, και ιδιαίτερα των αυτόχθονων και τοπικών κοινοτήτων, που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς με δασικές, ή γειτονικές με δάση, περιοχές.
Τα δάση, η ποικιλία της ζωής που υποστηρίζουν και οι ανθρώπινες κοινωνίες που εξαρτώνται από αυτά, βρίσκονται σήμερα στο σταυροδρόμι των πολλαπλών πλανητικών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή έως την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Βέβαια, όπως ήδη θα διαβάσατε στην χώρα μας, δυστυχώς, νόμοι και αποφάσεις των κυβερνήσεων είναι κατά του περιβάλλοντος διαρκώς.

Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε: “Την στιγμή που η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον δραματικό τρόπο την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπινη υγεία και υγιές φυσικό περιβάλλον, η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών είναι μία εντελώς λάθος επιλογή!
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τις Δημόσιες συμβάσεις στο άρθρο 219, επιτρέπεται ο κατά παρέκκλιση σχεδιασμός υπό-περιοχών προστασίας εντός των προστατευόμενων περιοχών για την εξυπηρέτηση μεμονωμένων «ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος». Αντί δηλ. να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, που θα καθορίζει την βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, τα πιθανά έργα θα είναι αυτά που θα τον ορίζουν. Για αυτό πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: