Χαμηλή στάθμη της θάλασσας: Το ΕΛΚΕΘΕ εξηγεί τις αιτίες
9 March 2021
Τριγωνέλλα:Το βότανο που «χτυπάει» διαβήτη, χοληστερόλη & αυξάνει..το στήθος
9 March 2021

Πράσινο Κίνημα: Αντιδημοκρατική η μείωση των αιρετών σε Περιφέρειες και Δήμους

Το Πράσινο Κίνημα αφού εξέφρασε εγκαίρως την διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, για την κατάργηση της Απλής Αναλογικής επανέρχεται για να στηλιτεύσει τη σημαντική μείωση στον αριθμό των μελών στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, καθώς τίθεται ευθέως πλέον θέμα δημοκρατικής αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης. Με το νομοσχέδιο, αυτό, ουσιαστικά νοθεύεται η αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής εντολής, στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο νέος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων ορίζεται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του Νομοσχεδίου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», που βρίσκεται σε επίσημη διαβούλευση έως την 18η Μαρτίου. Παράλληλα, με την αντιδημοκρατική μείωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, αυξάνουν τα παράβολα για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συμμετοχή από όλους τους κοινωνικούς χώρους, για οικονομικούς λόγους.
Αυτή η μείωση των αριθμών των μελών στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, απασχόλησε εκ νέου την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της “γαλάζιας” ηγεσίας της.
Δυστυχώς όμως, όπως έχει τονίσει ξανά το Πράσινο Κίνημα, από την σημερινή ελλειμματική ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία έχει δεχθεί μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά να μειωθεί η καταστατική θέση των αιρετών δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Η «αφωνία» που επέδειξαν για λόγους κομματικής νομιμότητας στα νομοσχέδια, για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και τη χωροταξία, μας δείχνουν τι θα συμβεί και στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση.

Με εντολή Μαξίμου αρπάζουν τις ιαματικές πηγές
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν στο Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το Νομοσχέδιο που «κλέβει» τις ιαματικές πηγές των Δήμων σε όλη την Ελλάδα για να τις δώσει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Μία υπόθεση που θυμίζουμε ότι έχουν ήδη εκδοθεί ομόφωνες καταδικαστικές Αποφάσεις, που ζητούν την απόσυρση των άρθρων 7 έως 14 του Ν/Σ, από τον ΣΔΙΠΕ (Σύλλογο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας), από την ΚΕΔΕ και από ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων).
Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση διαπίστωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρόκειται για εντολή από το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής δήλωσε: “Εμείς ως Υπουργείο πήραμε τις κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργικό Συμβούλιο, τις κάναμε νομοθετικές προτάσεις και μπήκαμε σε μια διαδικασία προδιαβούλευσης.” Μάλιστα, ο Υπουργός κατηγόρησε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων ότι «πρόδωσαν» τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ο ίδιος τους έστειλε.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Σε μία τόσο σημαντική συγκυρία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την ηγεσία που θα της άξιζε. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ προτίμησε το κομματικό κοστούμι από το αυτοδιοικητικό και οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε θεσμική οπισθοχώρηση. Είχαμε καταθέσει εγκαίρως τις θέσεις μας από την αρχή που έγιναν γνωστά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Πλέον καλούμε, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ώστε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα είναι σε δημοκρατική κατεύθυνση και θα ενισχύει την αναβάθμιση του θεσμού. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για να μειωθεί ο αριθμός των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων. Αντίθετα, με το νομοσχέδιο αυτό, θα νοθευτεί η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη”.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: