Πάει για Σεπτέμβριο η δημοπράτηση της Παλιάς Ηλεκτρικής
20 July 2021
O σχεδιασμός της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή
20 July 2021

Πράσινο Κίνημα: Μαζί και στην αυριανή κρίσιμη δικαστική μάχη κατά των ανεμογεννητριών, στη Μάνη

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τον αγώνα των ενεργών πολιτών και των συλλόγων (και) της Μάνης στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με την προσθήκη εννέα ανεμογεννητριών, στις ήδη 15 εγκατεστημένες.
Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι μαζί στην αυριανή “μάχη” που θα δοθεί στο Πρωτοδικείο Γυθείου, καθώς την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στις 11:00 το πρωί εκδικάζεται το αίτημα συλλόγων και πολιτών της Μάνης για έκδοση προσωρινής διαταγής, ενόψει εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή των εργασιών επέκτασης των αιολικών πάρκων, δηλαδή την προσθήκη στις ήδη εγκατεστημένες 15 ανεμογεννήτριες ακόμα 9, οι οποίες θα είναι ορατές επιπλέον από την Αρεόπολη, το Λιμένι, το Οίτυλο, την Κίττα, τον Πύργο Διρού και από τα περισσότερα χωριά της δυτικής πλευράς της χερσονήσου της Μάνης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης: “Ήδη με την εγκατάσταση των 15 πρώτων ανεμογεννητριών έχει συντελεστεί ένα όργιο παρανομίας, καθώς παραβιάστηκε όλο το προστατευτικό πλαίσιο τόσο για το πολιτιστικό περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην οροσειρά της Μάνης, όσο και για το φυσικό περιβάλλον, όπως προστασία των πτηνών αλλά και του “δασικού” χαρακτήρα της περιοχής, ενώ ακόμα παραβιάστηκε και το ίδιο το πλαίσιο αδειοδότησης που εκδόθηκε από τα υπουργεία “Πολιτισμού” και “Περιβάλλοντος”, το οποίο μάλιστα είχαν επικαλεστεί οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και για να αιτηθούν από το υπουργείο “Πολιτισμού” την άρση του περιορισμού που είχε τεθεί το 2017, περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών από τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης.”

Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να αναφέρει ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μαζί τους και χιλιάδες δημότες.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».

Κ. Καλογράνης: “Στηρίζουμε όσους αγωνίζονται για το αύριο των παιδιών τους, κόντρα στα εφήμερα συμφέροντα”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Κάθε λίγο και από κάθε περιοχή της Ελλάδας γινόμαστε μάρτυρες σφοδρών αντιδράσεων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τις ανεμογεννήτριες οφείλεται στο νόμο Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα, για τη Μάνη, ήδη με την εγκατάσταση των 15 πρώτων ανεμογεννητριών, παραβιάστηκε όλο το προστατευτικό πλαίσιο τόσο για το πολιτιστικό περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην οροσειρά της Μάνης, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Είναι αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η καταστροφή. Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις όσους αγωνίζονται για το αύριο των παιδιών τους, κόντρα στα εφήμερα συμφέροντα».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: