Αρσενικό, φίλε μου, γεννιέσαι. Άνδρας, όμως, γίνεσαι…
22 December 2020
Πως θα ομορφύνεις με ρόδι και ελαιόλαδο. Πως θα φτιάξεις κρέμα ομορφιάς-πως θα φτιάξεις μάσκα!
22 December 2020

Πράσινο Κίνημα: Φιάσκο ολκής η διαδικασία ένταξης στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε πρωτοφανές φιάσκο ολίγων λεπτών εξελίσσεται η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και το Πράσινο Κίνημα απαιτεί από τους αρμόδιους Κυβερνητικούς και Περιφερειακούς παράγοντες να προχωρήσουν σε άμεσες διορθώσεις.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι άκρως διαφωτιστικά για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.14 το πρωί παραμένοντας ανοιχτή για μόλις 14 λεπτά. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308.
Με δύο λεπτά διαφορά, στις 10.16, έκλεισε η πλατφόρμα και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Υποβλήθηκαν 1.701 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 610.
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.27 π.μ. Υποβλήθηκαν 1.903 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.211.
Στην Περιφέρεια Αττικής, υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 8.702. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν περί τις 10.000 αιτήσεις.
Για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης το Πράσινο Κίνημα θεωρεί απαραίτητο την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν με ηρεμία, όλες οι αιτήσεις.
Επίσης είναι απαραίτητη η εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία. Η φιλοσοφία του προγράμματος εξάλλου είναι να αυξήσουμε το οικολογικό αποτύπωμα στις κατοικίες στις τοπικές κοινωνίες. Άρα τα κριτήρια πρέπει να είναι οικολογικά και κοινωνικά.
Επίσης, άξιο απορίας είναι το γεγονός πως πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν ενώ μεταγενέστερες αιτήσεις έγιναν δεκτές και υπάρχουν αρκετά τέτοια στοιχεία
τα οποία πιστοποιούν το παράλογο και άκρως εξοργιστικό γεγονός αλλά και θέτουν ζητήματα διαφάνειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επιστημονική κοινότητα αντιδρά με τρόπο που εξελίχθηκε το πρόγραμμα.

Κ. Καλογράνης: Να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η διαδικασία που ακολουθείται για το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι λάθος και μάλιστα για πολλούς λόγους. Το Πράσινο Κίνημα ζητά να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος από το νέο έτος, ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος. Δεν είναι δυνατόν αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, να επιβραβεύονται οι γρηγορότεροι και να αρχειοθετούνται οι περισσότεροι. Ελπίζουμε ο ερχομός της νέας χρονιάς να “φωτίσει” τους υπεύθυνους.»

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: