Περιφερειακό Συμβούλιο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου
11 November 2019
Πόσα στοιχίζουν στον Έλληνα οι πρόσφυγες ;
11 November 2019

Πράσινο Κίνημα: Όχι στην λάθος χρήση των ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα

Νέα παρέμβαση του κόμματος με αφορμή την έναρξη εργασιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και τη δρομολογούμενη περιβαλλοντική καταστροφή αρκετών περιοχών της χώρας μας το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι είναι αντίθετο στην άκριτη χρησιμοποίηση των ανεμογεννητριών.
Το Πράσινο Κίνημα, έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις του και φυσικά τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με όρους που θα υπηρετούν την πράσινη πολιτική αντίληψη και την αειφόρο ανάπτυξη.
Τάσσεται κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου.
Το Πράσινο Κίνημα συμπυκνώνει τις θέσεις του στην εξής αρχή: Για να είναι μία ανεμογεννήτρια οικολογική και πράσινη θα πρέπει η παραγόμενη ενέργειά της να καταναλώνεται εντός της περιοχής που παράγεται.

Περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα στην Τήνο
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της Τήνου. Για το θέμα αυτό, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, πρόεδρος του «Πράσινου Ιδρύματος Θεόφραστος» και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής για θέματα Περιβάλλοντος, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στη Τήνο, με πρόσχημα ένα εσφαλμένα εννοούμενο αφήγημα “καθαρής” ενέργειας και “πράσινης” ανάπτυξης, συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα.
Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στο νησί, δεν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες. Η Τήνος αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και όπως είναι αναμενόμενο από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη των κορυφογραμμών και κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν, έχουν συνήθως ύψος 70 έως 120 μέτρα ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές των βουνών πλάτους έως και 10 μέτρων, σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι ανύπαρκτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε από τις εκσκαφές τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών, υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία του νησιού. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες. Η κατασκευή των νέων δρόμων θα προκαλέσει κατακερματισμό των οικοτόπων και θα πληγεί, επίσης, η παραδοσιακή αγροτική οικονομία αφού θα καταστραφούν οι ορεινές πεζούλες στις πλαγιές των βουνών από τις επιχωματώσεις και τη διάνοιξη νέων δρόμων. Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου, ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στο νησί θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το “χειροποίητο” κυκλαδίτικο τοπίο της Τήνου, με τις σημαντικές εναλλαγές του είναι ιδιαίτερο και έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο, αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, (οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών, τους ξακουστούς περιστεριώνες, και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς».

Στα “άρματα” οι Μανιάτες, οι Κρητικοί και οι Ηπειρώτες
Την ίδια στιγμή σφοδρές είναι οι αντιδράσεις σε Μάνη, Ήπειρο και Κρήτη.
Στην Μάνη, μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών οργάνωσαν συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής τονίζοντας: «Η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια μας συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή!
Οι εταιρείες της αιολικής απάτης παραβιάζοντας βάναυσα το νομικό προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνουν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων δημοσίων αρχών, τις βουνοκορυφές μας εφαρμόζοντας το “δίκαιο του κατακτητή”!
Η ανάγκη πλέον ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική.”
Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι στο Βελεντζικό Άρτας μετά την επιχείρηση έναρξης εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου.
Μετά από μήνυση της αναδόχου εταιρίας τέσσερις κάτοικοι συνελήφθησαν εκ των οποίων οι δύο οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
Αρνητική θέση για το αιολικό πάρκο έχει πάρει στο παρελθόν και ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Στην τελική ευθεία μπαίνει και η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ηπείρου στον «Κασιδιάρη» στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας από την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με όσους ασχολούνται με το θέμα, δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι που επιτάσσει η περιβαλλοντική ευθύνη.


Συνεχείς είναι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σούδας προσπαθώντας να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πάνω από τον Άρδακτο.

Ρία Ακρίβου: Πρέπει να μπουν κανόνες
Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σε δήλωσή της: “Στο όνομα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Το Πράσινο Κίνημα επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση ότι θα πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες.
Είμαστε υπέρ των μικρών αστικών ανεμογεννητριών οι οποίες παράγουν ενέργεια από τον αέρα που προκύπτει από τα αυτοκίνητα, όπως γίνεται στις μεγάλες σύγχρονες πόλεις.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών που αντιδρούν στην εγκατάσταση των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής.”

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: